Historische woorden in de hedendaagse tijd

Loop jij altijd te ‘muggenziften’ over de ‘quarantaine’? Ja? Vanaf nu kan je ook te weten komen waar die woorden vandaan komen. VRT Taal bundelt op zijn YouTube-kanaal alle afleveringen van ‘Historische Woorden’. Die rubriek is je misschien wel bekend uit het programma ‘Iedereen beroemd’, op Eén.

Elke taalgebruiker maakt dagelijks gebruik van zoveel verschillende woorden, zonder te weten waar die woorden eigenlijk vandaan komen. Maar het zou toch veel leuker zijn, als we ook wisten waar die woorden hun oorsprong vonden. Dat etymologie een interessante tak is van de taal is de programmamakers van ‘Iedereen beroemd’ niet ontgaan. In fragmenten van anderhalve minuut maakt een theaterstukje duidelijk waar bepaalde woorden hun ontstaan vinden, in ‘Historische woorden’.

Over zeventien woorden, van ‘frisbee’ tot ‘nadarhek’, kom je te weten hoe ze zijn ontstaan. Het aangename aan de afleveringen is dat Jonas Van Thielen in woord en beeld uitleg geeft. De kleine gespeelde stukjes worden immers voorzien van extra commentaren. Op die manier kom je meer te weten over de ontstaansplaats, de taal waaruit het woord is ontstaan en de personen die mee aan de grondslag van het woord liggen.

Veel plezier ermee op het YouTube-kanaal van VRT Taal!