Hier zwaait wat!

vendelzwaaiers (foto: BelgaImage)

Wie gaat langs Vlaamse wegen, komt koterijen, kapelletjes en lintbebouwing tegen. De een ergert zich blauw aan die potpourri van stijlen, de ander ziet er de poëzie van in. Op de beste dagen behoor ik tot die laatste categorie. Dan kan zelfs een spuuglelijke affiche voor het Bal der Gemeentelijke Vendelzwaaiers mij tot tranen toe bewegen. Ook als het lettertype en de slogan nergens naar lijken.

Ik ervoer die ontroering onlangs opnieuw toen ik door het Meetjesland tufte met de wagen. Weiland en akkerland vloeien er aan weerszijden van de autoweg vlot in elkaar over. Waar het groen en de open ruimte ophouden, nemen lintbebouwing en industriezones het vlotjes over. Als passant geniet je van een geslaagd huwelijk van autoverkopers, grafische bureaus en handelaars in tuinmeubilair. Het grappige is bovendien dat die kerels niet verlegen zitten om lelijke lettertypes én een geintje om de zaak te promoten.

‘Als het maar klanten oplevert’, moet deze schoorsteenveger langs de N9 gedacht hebben.

wij laten u niet stikken

Toen ik het immense uithangbord opmerkte, schoot ik eerst keihard in de lach. Daarna was een onchristelijk remmaneuver vereist, want KVB had mijn aandacht behoorlijk van het verkeer afgeleid. Ik kon een bumperkus met mijn voorligger op het nippertje vermijden. Ten slotte besliste ik om rechtsomkeer te maken en het bord met de smartphone te fotograferen. Want geef toe: zo’n concept nodigt toch uit om erop verder te breien? Ik bedacht meteen een resem varianten:

Onze service is van de pot gerukt! (loodgieter/hersteldienst sanitair)
Hier lacht u zich een breuk! (advocaat, gespecialiseerd in echtscheidingen)
In onze agenda is er een gaatje (vrij)! (tandarts)
Wij naaien alles, behalve de klant! (kledingzaak)
Het zal ons worst wezen! (slager)
Wij laten er gras over groeien! (tuinaannemer)
Plooit het niet, dan kraakt het! (osteopaat)

Bij thuiskomst uit het Meetjesland besloot ik dat een ‘spreekwoordelijke slogangenerator’ weleens het verschil zou kunnen maken voor de middenstand. Een uitgekiende app die baselines op maat bedenkt, voor elke ondernemer. Waardoor je bij de uroloog nooit een lullig gevoel krijgt. Waardoor het oké is om nattigheid te voelen bij aankoop van een waterontharder. En waardoor zelfs de Gemeentelijke Vendelzwaaiers voortaan écht verrassend uit de hoek komen, met een slogan als ‘Hier zwaait wat’. Of: ‘Onze vlaggen dekken de lading’.

Het proberen waard, zegt u? Dan stuur ik die mannen eerstdaags wat voorstellen door, in de hoop dat ik niet afgewimpeld word.

 

Benedikte Van Eeghem is vaste columniste van vrttaal.net. Meer van haar staat op benevaneeghem.be.