Hier komt de jagger!

Gepensioneerde, senior of bejaarde. Voor wie een dagje ouder wordt, maar zich wel nog jong en actief voelt, zijn deze termen een gruwel. In Nederland had de krant ‘Trouw’ daarom al een alternatief bedacht: ‘yep’, een afkorting voor ‘young eldery person’. Maar omdat daar veel kritiek op kwam, werd samen met de lezers naar een betere naam gezocht. Het woord ‘vitalo’ kwam er als winnaar uit de bus.

Maar daar zijn veel Vlamingen dan weer niet tevreden over. “Vitalo, dat doet me denken aan het Italiaanse gerecht vitello tonnato”, zei VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx daar al over.

Daarom lanceerde het Radio 1-programma ‘Nieuwe feiten’ op zijn beurt een nieuwe oproep om een betere, Vlaamse variant te bedenken voor de actieve 55-plusser. Meteen kwamen heel wat reacties binnen en uit de meer dan 500 inzendingen selecteerde Ruud Hendrickx de 10 beste suggesties.

Meer dan 5.000 mensen kozen hun favoriete woord en de meeste stemmen (2.299 stemmen ofwel 23 procent) gingen naar het woord ‘jagger’. “Die benaming is ontstaan als afkorting van Jong Actief Gepensioneerd. Maar als je het op z’n Engels uitspreekt, en dat is ook de bedoeling, dan krijg je meteen het beeld van Mick Jagger, dé ultieme jagger.”

Of de term ‘jagger’ over enkele jaren in het woordenboek zal staan, is nog koffiedik kijken. “Als je een woord in het woordenboek wil krijgen, dan moeten heel veel mensen dat woord gaan gebruiken gedurende langere tijd. Dan wordt het een echt levend woord en krijgt het een plek in het woordenboek”, zegt Ruud Hendrickx, die zelf hoofdredacteur is van het Van Dale-woordenboek.

Hendrickx zelf is alvast tevreden met de nieuwe benaming: “Ik ben zelf 55-plusser en ik wil gerust ook als jagger door het leven gaan.”

 

De resultaten

5054 luisteraars brachten hun stem uit. Ze konden elk maximaal drie woorden aankruisen.

  1. jagger (2299 stemmen)
  2. actiefplusser (2027)
  3. nouveau gris (1317)
  4. doordoener (1234)
  5. herfstbloeier (1109)
  6. no-ager  (610)
  7. fluxenior (565)
  8. krakker (445)
  9. scharreloudere (245)
  10. go-knar (239)

Opgedragen aan overleden vriend

Kris, luisteraar en bedenker: “Ik koos voor jagger omdat ik dit jaar afscheid heb moeten nemen van een goeie vriend die zelf nog in de fleur van zijn leven was na zijn zestigste en die wij in onze vriendengroep altijd ‘jagger’ noemden. Bovendien vind ik de dubbele betekenis mooi: de verwijzing naar Mick Jagger en de afkorting van ‘jong actief gepensioneerde’.”