Heerlijk Helder - Panamarenko Universum (M HKA)

In het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) loopt nog tot 29 maart 2015 de fantastische overzichtstentoonstelling ‘Panamarenko Universum’. Met 75.000 bezoekers tot dusver is de tentoonstelling een absolute trekpleister. Slaagt het M HKA er ook in op te communiceren op maat van het grote publiek? Panellid Gonnie Put (Bureau Klare Taal) analyseert de tentoonstelling.

Website

De eerste plaats waar je informatie vindt over de tentoonstelling, is de website van het M HKA. Gonnie Put vindt er de informatie die ze nodig heeft, maar de vorm kan beter: “De pagina ziet eruit als de bladzijde van een boek, maar een webtekst leest anders dan een tekst op papier. Een weblezer leest niet, hij scant en wil snel de informatie die hij zoekt.”

Wat geldt voor elke vorm van communicatie, geldt zeker online: maak betekenisvolle kopjes en tussenkopjes, schrijf actieve zinnen en korte alinea’s en zorg voor voldoende witruimte zodat je tekst ademt.

Tentoonstelling

Een goede eerste indruk is het halve werk. Wanneer je het Universum van Panamarenko betreedt, krijg je meteen een foto van de jonge kunstenaar te zien en een tekst die duiding geeft bij de tentoonstelling.

Het M HKA kiest ervoor om niet bij elk kunstwerk een bordje met informatie te hangen. Bezoekers kunnen een brochure kopen (die kost 1 euro, maar meestal zijn brochures in het M HKA gratis). In de brochure vind je per zaal een algemene beschrijving en uitleg over een aantal hoogtepunten.

Het M HKA toont niet bij elk kunstwerk meer info. Wil je meer weten over een werk, dan moet je een code zoals hierboven scannen met een smartphone.

QR-code

Wil je toch bij elk kunstwerk meer uitleg, dan kan je met je eigen smartphone of met een iPod die je huurt QR-codes scannen. Op die manier krijg je meer informatie te zien op het scherm.

Gonnie Put is geen fan van het QR-systeem: “De teksten die je te zien krijgt op je smartphone, zijn dezelfde als in de brochure. Ik vind ze al te lang voor de brochure, op een scherm zijn ze zeker moeilijk te lezen. Op een smartphone kijken in een museum, ik vind het raar.”

Lot Wens van het M HKA vertelt dat het een bewuste keuze is om niet alle informatie op bordjes in het museum weer te geven.

Brochure

De tentoonstelling bezoeken doe je dus aan de hand van smartphone, en in de eerste plaats met een brochure erbij. Gonnie Put: “De teksten in de brochure vind ik goed, ze zijn duidelijk en geven de info die je nodig hebt. Vooral aan de lay-out zou ik een paar aanpassingen doen.”

“We proberen ervoor te zorgen dat de tekst toegankelijk is voor wie niet elke dag een museum bezoekt, maar ook uitdagend blijft voor wie meer ervaring heeft”, zegt Lot Wens. De opmerking dat de lay-out meer ‘scanbaar’ moet zijn, vindt ze terecht.

Een pluim

“Kritiek geven is gemakkelijk en we hebben de tentoonstelling erg grondig geanalyseerd”, zegt Gonnie Put. De teksten die het M HKA schrijft zijn helder, maar de vormgeving doet een deel van het werk teniet.

Maar het M HKA verdient vooral een flinke pluim. Gonnie Put: “Het is moedig om een tentoonstelling zo grondig te laten screenen, en je merkt vooral hoeveel aandacht er al gaat naar heldere communicatie. Daar kunnen veel musea wat van leren.”