Hajo Beeckman wint GP Jan Wauters 2018

Hajo Beeckman (© VRT - Neil Van Craeynest)

Op de tiende editie van de VRT-taaldag is Hajo Beeckman uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters. De jury looft hem omdat hij het publiek met een rustige klasse helder en efficiënt door de ergste files leidt.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont al enkele jaren een mediapersoonlijkheid met een uitmuntende en creatieve taalbeheersing. Met de prijs houdt de VRT de herinnering levend aan de legendarische sportjournalist en auteur Jan Wauters.

 

Laudatio door Thérèse Wauters

Hooggeëerd publiek,

Het is weer zover! Voor de zevende keer al mag ik, namens de VRT en de jury, de Grote Prijs Jan Wauters uitreiken.

De jury dan. Samengesteld en geruggensteund door de producer van deze taaldag, de onvolprezen Geertje Slangen, zijn dat naast de vaste waarden - de usual suspects - Annie Van Avermaet, Ruud Hendrickx en ja mezelf (ja, ik beken, #metoo) ook An De Moor, de pas bekroonde talenbeleidscoördinator van de Odisee-hogescholen.

Bij ons viertal sloten vier mediawatchers aan: Birgit Van Mol, mediapersoonlijkheid en leidinggevende bij VTM; Leo Hellemans, ex-CEO van dit oud huis van vertrouwen en jarenlang lid van de fameuze radiosportredactie van mijn Jan Wauters; verder de jonggedienden Wim Vanseveren, van cultuurhuis deBuren, en Kristof Demasure, woordvoerder van SBS Belgium, de zenders 4, 5 en 6 op uw tv. Voor wie zou deze achtkoppige jury kiezen, dit jaar? Wie van de 80 voorgedragen kandidaten zou het gaan halen?

Na veel wikken en wegen, druk e-mailverkeer en het delen van luistertips en videofragmenten kwam de jury tot een shortlist van tien namen, u allen ondertussen welbekend.

Eén naam ging alvast met de Publieksprijs lopen, waarvoor gefeliciteerd trouwens door de voltallige vakjury. Bleef de vraag: wie van de tien finalisten zou de vakjury het meest bekoren? Zou ze zwichten voor de frisse flair, de bravoure van het jonge, veelal vrouwelijke geweld, van MNM, Radio 2, de charme van Kim, Ayco of misschien wel Cara-Klara?

Of zou ze toch meer voelen voor het sonore geluid, het warme verbindende taalbad dat bijvoorbeeld Wim Opbrouck ons biedt, al bakt hij ze soms bruin.

Wat minder schuim, wat meer waskracht. Was het misschien wel dat wat de jury zocht bij een nieuwsduider als Lode Roels? Zeker, de intelligente interviewstijl, de getrainde stem, de taalvastheid maakten indruk.

Maar ten slotte vond de jury, in dat dichte struikgewas aan de Reyerslaan, de zeldzame vogel die een paar van die eigenschappen combineert. Een winnaar, dus.

Vandaar, ziehier het juryrapport!

© VRT - Neil Van Craeynest
© VRT - Neil Van Craeynest

Onze winnaar beschikt over een stemgeluid dat aangenaam verrast en tot luisteren noopt. Een vrijwel foutloze dictie, een variabel spreekritme, een zinsmodulatie en frasering om een zanger of muzikant jaloers te maken. Daarbij suggereert deze mediamens een invoelbare betrokkenheid bij zijn onderwerp en publiek. Hij zal zich dan ook nooit laten betrappen op een verstrooide verspreking, annex excuussmoes.

Als de kans zich voordoet, kan hij speels en taalcreatief voor de dag komen. Op gedichtendag, bijvoorbeeld, of op zijn favoriete strand, zijn plage préférée, ongedwongen stoeiend met de badgasten in een compromisloos correcte, maar levendige, lenige omgangstaal.

Evengoed neemt hij ons - ja, het is een hij - met rustgevend gemak en in een heerlijk helder Nederlands bij de hand en loodst ons surfend over de filegolven door de ochtendspits en door het avondlijke Nacht-und-Nebel-verkeer. Een jurylid verwoordde het als volgt: met onze winnaar luister je naar de file, ook als je niet in de file zit.

Groter compliment kon de jury niet bedenken, voor onze ondertussen gedoodverfde winnaar anno 2018: verkeersanker Hajo Beeckman.

Prijs

De winnaar krijgt een kunstwerk van Yves Velter.

Leon Spilliaert (copyright: Yves Velter)
Leon Spilliaert (copyright: Yves Velter)