Grote Prijs Jan Wauters

Jan Wauters

Tijdens de VRT-Taaldag 2011, op 25 oktober, reikt de VRT voor de eerste keer de Grote Prijs Jan Wauters uit. De prijs gaat naar een Vlaming die zich excellent weet uit te drukken in het Nederlands. De genomineerden zijn Ruth Joos, An Olaerts, Stijn Tormans, Peter Vandenbempt en San F. Yezerskiy.

Grote Prijs Jan Wauters

De VRT reikt voortaan elk jaar een Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”. De volledige titel van de onderscheiding luidt “Grote Prijs Jan Wauters voor Uitmuntendheid in de Nederlandse Taal”.

Met de prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. Op verzoek van Jans weduwe, Thérèse Wauters, moet de prijs gezien worden als een aanmoediging, eerder dan als een bekroning van een carrière.

De prijs is een origineel werk van een Belgische kunstenaar. Dit jaar is het een schilderij van de Leuvenaar Dirk Eelen.

Genomineerden

 • Ruth Joos
  Radiomaakster bij Radio 1 en columniste in De Standaard. Een loepzuivere stem die er niet voor terugschrikt om te zwijgen op de radio. In haar krantencolumns schemert geregeld de sportliefhebster door, maar ook de kritische observator van de dingen van alledag.
 • An Olaerts
  Freelance journaliste en columniste, die tegenwoordig voornamelijk schrijft voor De Morgen, De Standaard en Vacature. Ze heeft haar eigen website, Tante Annie en de dingen (www.anolaerts.be), waarop ze het hele spectrum van het Nederlands bespeelt, van de tussentaal tot de standaardtaal.
 • Stijn Tormans
  Journalist bij het weekblad Knack. Hij schrijft vooral over mens en maatschappij. Zijn interviews in Knack zijn pareltjes, waarin hij met een paar goed gekozen zinnen zijn gesprekpartners portretteert. In zijn reportages weet hij de gewone dingen des levens raak te beschrijven.
 • Peter Vandenbempt
  Sportjournalist bij Sporza Radio. Hij geeft vooral commentaar bij grote nationale en internationale voetbalwedstrijden. In 2005 werd hij verkozen tot beste sportradiostem door Radiovisie.eu. Hij is geregeld te gast in de voetbaltalkshow Extra time op Canvas. Peter Vandenbempt heeft een lyrische commentaarstijl die vaak aan Jan Wauters doet denken.
 • San F. Yezerskiy
  Pseudoniem van Sander Vanhellemont. Columnist op zijn eigen website (www.soren.be), op Deredactie.be en sinds kort in Jobat. Zijn stukken zijn soms aardedonker, alsof de jongeman de grootste pessimist van Leuven en omgeving is. Zijn taal is ingetogen, zowel in blijdschap als in ontroering.

Jury

De jury die beslist over de genomineerden en de laureaat van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters. De andere juryleden zijn Phara de Aguirre (journaliste), Ruud Hendrickx (taaladviseur), Chris Lomme (actrice), Mark Uytterhoeven (sportjournalist, presentator) en Annie Van Avermaet (taalbeheerser).