Goedele Liekens zoekt alternatief voor ‘schaamlippen’

Goedele Liekens (foto: © Lies Willaert)

Seksuologe Goedele Liekens ergert zich aan de negatieve bijklank van het woord ‘schaamlippen’. Ze stelt zelf het alternatief ‘trotslippen’ voor, maar iedereen kan via een speciale website zelf een suggestie insturen.

Liekens deed de oproep gisteravond in het Nederlandse tv-programma ‘RTL late night’, waar ze te gast was om haar nieuwe ‘Vaginaboek’ te promoten. In het boek schrijft Liekens dat de helft van de vrouwen hun vagina niet mooi vindt. Volgens de seksuologe is dat vooral het gevolg van onrealistische beeldvorming in de pornografie. Maar ook de naamgeving speelt een rol, zegt ze.

“Nederlands is de enige taal waar het voorvoegsel ‘schaam’ gebruikt wordt. We zeggen toch ook niet schaambal of schaameikel. Waarom is dat bij schaamlippen wel zo? Het is misschien maar een detail, maar het zegt wel iets”, aldus Liekens. “Het heeft een effect op hoe je je voelt bij een lichaamsdeel.”

Liekens bracht met ‘sukkelseks’ al een woord in de Van Dale. Het is afwachten of dat ook lukt met een alternatief voor schaamlippen. Zelf een suggestie doen of stemmen voor suggesties van anderen kan op de website trotslippen.be. ‘Venuslippen’ heeft voorlopig de meeste stemmen, voor ‘trotslippen’ en ‘liefdeslippen’.