Glottofobie binnenkort strafbaar in Frankrijk?

Schoolbord met de tekst 'parlez-vous français'

In Frankrijk spreekt iedereen dezelfde taal, maar met een verschillend accent, afhankelijk van regio tot regio. En het is precies van die accenten dat de Fransen momenteel in de ban zijn. “Glottofobie is een thema dat ophef veroorzaakt in de Franse maatschappij”, zegt Alex Vizorek in zijn rubriek ‘Coucou de France’ in ‘Nieuwe feiten’.

Glottofobie

Glottofobie, dat is de benaming voor het discrimineren van mensen op basis van hun taal of accent. In Frankrijk is daarover recent een debat geopend. De aanleiding was een uitspraak van de afgevaardigde van ‘La République en Marche!’, de partij van de Franse president Macron. Hij liet weten dat ze een wet willen voorstellen tegen glottofobie. Concreet betekent dit dat het neerkijken op iemand op basis van zijn of haar accent strafbaar wordt. In Frankrijk zou het zo mogelijk worden om een klacht in te dienen tegen gevallen van glottofobie.

“Dat voorstel is zeer gewaagd, want in films lachen de Fransen zelf met het Belgische accent en met hoe Vlamingen Frans spreken”, zegt de Belgische radio- en televisiepresentator en komiek Alex Vizorek in ‘Nieuwe feiten’. “De Fransen denken dat alle Franstalige Belgen met een Brussels accent spreken, en dat al hun zinnen eindigen met ’une fois’ (een keer).”

Paradox

Zit die wet tegen glottofobie er nu echt aan te komen? Vizorek: “Er werd vooral gelachen met het voorstel en volgens de afgevaardigde ging het om een grap. Maar ondertussen werd het debat over glottofobie wel geopend.”

Het begrip glottofobie brengt ook wel wat paradoxen met zich mee: “Veel Franse media waren gechoqueerd omdat de Franse politicus Mélenchon lachte met het accent van een journalist. Maar Franse media vragen zelf aan journalisten om accenten in hun taal achterwege te laten.

Accenten verbannen, of niet?

Vizorek vindt dat accenten niet verbannen mogen worden, omdat ze voor een rijke taal zorgen. Maar zelf verbergt hij wel zijn Belgische accent in Frankrijk. “Als ik in het theater Molière speel met een Belgisch accent, dan lachen de mensen iets te veel. Daarom heb ik mijn taal aangepast en praat ik nu met een Parijs accent op het podium.”