Genomineerden PhD Cup 2020 bekend

Een recordaantal van 81 nieuwe doctors hebben zich aangemeld voor de vijfde editie van de Vlaamse PhD Cup. De jury heeft de 16 genomineerden bekendgemaakt.

Jaarlijks worden in Vlaanderen zo’n 2000 proefschriften afgewerkt. Veel van dat werk bereikt nooit het grote publiek, terwijl het ook voor de niet-wetenschapper bijzonder relevant kan zijn. De Vlaamse PhD Cup wil daar iets aan doen, door de jonggepromoveerden uit te dagen om hun jarenlange onderzoek uit te leggen aan leken. Ze krijgen daarvoor exact 3 minuten.

De genomineerden komen uit uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, gaande van biologie en sterrenkunde tot communicatiewetenschappen en taalkunde. De kandidaten moesten onder meer een publieksartikel over hun onderzoek schrijven. Twee bijdragen over literatuur en taalkunde kunt u binnenkort op deze site lezen.

genomineerden 2020

De komende weken krijgen de genomineerden een vierdaagse mediatraining, onder meer bij de VRT. Ze leren hoe ze hun onderzoek helder kunnen presenteren en hoe ze op lastige vragen kunnen reageren.

Een van de coaches is de huidige VRT-nieuwsombudsman Tim Pauwels: “Je moet aan mensen snel en efficiënt duidelijk maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn.”

In de halve finale, op woensdag 23 september, worden de 8 finalisten gekozen. De finale heeft op 6 oktober plaats in Het Depot, in Leuven. Wetenschaps­journalist Koen Wauters (VRT NWS) leidt de avond in goede banen. Tijdens de jurydeliberatie heeft wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel het over CRISPR, een revolutionaire genetische techniek om het DNA van een organisme te veranderen. De finale is te zien op www.phdcup.be.

PhdCup 2019
De winnaar van vorig jaar, Jonas Roelens, en wetenschapsjournalist Koen Wauters.