Genomineerden Grote Prijs Jan Wauters 2015 bekend

Jan Wauters

Op donderdag 15 oktober reikt de VRT voor de vierde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Vandaag maakt de jury de vijf genomineerden bekend.

In 2011 reikte de VRT voor de eerste keer een Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

De drie laureaten tot nu toe zijn Stijn Tormans, Gaea Schoeters en San F. Yezerskiy. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoonlijkheid uit de gesproken media. De genomineerden vallen op een positieve manier op door een uitmuntend en creatief taalgebruik en zijn op hun eigen manier taalvernieuwers of taalverruimers.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Ann De Craemer (schrijfster), Martine Tanghe (nieuwsanker), Rik Torfs (rector KU Leuven), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Mark Schaevers (schrijver-journalist) en Ruud Hendrickx (taaladviseur).

De prijs is een origineel werk van de Hasseltse kunstenaar Fred Eerdekens. Hij wordt uitgereikt op donderdag 15 oktober tijdens REYERSTaal in HETPALEIS.

de vijf genomineerden: Lieven Vandenhaute, Tom De Cock, Katelijne Boon, Karl Vannieuwkerke en Ruth Joos

Genomineerden

 • Tom De Cock

  Radiomaker. Op een bevlogen manier brengt hij moeilijke onderwerpen ter sprake voor de jonge luisteraars van MNM. Hij bewijst elke dag dat verzorgd Nederlands ook fris en vlot kan klinken.
 • Ruth Joos

  Radiomaker. In een verzorgde, frisse taal weet ze een gesprek in goede banen te leiden. Haar stijl is empathisch, maar ze kan ook scherp uit de hoek komen. Ruth Joos is behalve een goede spreker ook een goede luisteraar.
 • Katelijne Boon

  Radiomaker. Een warme stem met klasse die ten volle tot haar recht komt op Klara. Zij slaagt erin anderen hun passie voor muziek goed te laten verwoorden. Haar métier en betrokkenheid heeft ze ook laten zien als presentatrice van de Koningin Elisabethwedstrijd.
 • Lieven Vandenhaute

  Radiomaker. Een toonbeeld van verzorgde taal én een creatieve omgang met het Nederlands. Zijn teksten in Nieuwe feiten zijn vaak pareltjes. Zijn geheel eigen presentatiestijl valt op een positieve manier op in het radiolandschap.
 • Karl Vannieuwkerke

  Sportverslaggever, televisie- en theatermaker. Op de motor of achter een tafel, Karl Vannieuwkerke gebruikt in alle omstandigheden een verzorgde taal en uitspraak. Hij getuigt van een groot vakmanschap en maakt sport voor een breed publiek aantrekkelijk en toegankelijk.

In 2013 terecht verloren van @sanfyezerskiy, dit jaar hopelijk van @Vannieuwkerke. Maar wel vereerd met de nominatie! http://t.co/eJedQIvqPu

— Tom De Cock (@tomdecock) 22 september 2015