Genomineerden Grote Prijs Jan Wauters 2013 bekend

Jan Wauters

Op dinsdag 5 november reikt de VRT voor de derde keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-Taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Dit jaar koos de jury voor vijf genomineerden. In 2011 reikte de VRT voor de eerste keer een Grote Prijs Jan Wauters uit voor een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit”.

Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. Op verzoek van Jans weduwe, Thérèse Wauters, moet de prijs gezien worden als een aanmoediging, eerder dan als een bekroning van een carrière.

De jury die beslist over de genomineerden en de laureaat van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters. De andere juryleden zijn Gaea Schoeters (winnares 2012), Heidi Lenaerts (programmamaker), Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Tom Naegels (auteur), Ruud Hendrickx (taaladviseur) en Clem Robyns (programmamaker).

Genomineerden

 • Annelies Van Herck

  Televisiejournaliste. In het Journaal hanteert zij een correcte en efficiënte omroeptaal. In Koppen voegt zij daar een persoonlijke touch aan toe. Ook achter de schermen getuigt zij van een permanente aandacht voor taal.

 • Bart Stouten

  Radiomaker. In een poëtische taal plaatst hij observaties van het dagelijkse leven op de sociale media, die hij ook in zijn programma’s binnenbrengt. Hij slaat zo de brug tussen de Klassieke Radio (Klara) en de nieuwe media.

 • Celia Ledoux

  Schrijfster van columns, blogs, essays, korte verhalen. Zij voelt nog steeds ‘de fantoompijn van een al zo lang onbestaande handicap’: de armoede. In haar werk krijgt de rauwe werkelijkheid een gezicht en een stem.

 • San F. Yezerskiy

  Twitteraar. Als geen ander vat hij zijn leven en de wereld om hem heen samen in 140 tekens. Zijn tweets zijn vaak heerlijk ironisch en brengen poëzie in het nieuwe medium. San F. Yezerskiy, pseudoniem van Sander Vanhellemont, was ook genomineerd in 2011.

 • Tom De Cock

  Radiomaker. Op een bevlogen manier brengt hij moeilijke onderwerpen ter sprake voor de jonge luisteraars van MNM. Hij bewijst elke dag dat verzorgd Nederlands ook fris en vlot kan klinken.

Uitreiking

De uitreiking van de Grote Prijs Jan Wauters is het sluitstuk van de Taaldag die de VRT en de Nederlandse Taalunie organiseren op dinsdag 5 november in deSingel en op de Boekenbeurs. Het thema van deze editie is ‘Taal schept kansen’.