Geen versoepeling van taalregeling in hoger onderwijs

Er komt dan toch geen (forse) versoepeling van de taalwetgeving in het hoger onderwijs. Nederlandstalige bachelors mogen vandaag maximaal 18,33 procent anderstalige vakken bevatten. Dat blijft zo, staat te lezen op de website van ‘De Standaard’.

Eind december keurde de Vlaamse regering een stevige versoepeling van de taalwetgeving in het hoger onderwijs goed. In het goedgekeurde ontwerp van decreet stond dat Nederlandstalige bachelors voortaan maximaal 50 procent anderstalige vakken zouden mogen tellen. Fors meer dan de 18,33 procent nu.

Maar al snel was duidelijk dat er iets grondig was misgegaan. “Het moest snel gaan”, zei Weyts aan De Standaard. “Om een advies van de Raad van State te krijgen moesten we het decreet indienen voor het kerstreces. De maatregel is nog voorwerp van beslissing.” De bepaling zou ‘stoemelings’ in het decreet gesukkeld zijn, waarop niemand de versoepeling nog had opgemerkt.

Weyts stond, onder meer van de Vlaamse Beweging, onder grote druk om de bepaling alsnog te schrappen. Afgelopen vrijdag passeerde het bewuste decreet opnieuw langs de Vlaamse regering. Wat blijkt? De bepaling is niet langer te vinden.

“Ik heb altijd gezegd dat ik tegen een versoepeling van de taalregeling ben en dat ik alles zou doen om dat tegen te houden”, reageert Weyts. “Zo geschiedde. We hebben er lang over gediscussieerd, zowel met de hogescholen en universiteiten als in de regering en parlement. Maar ik ben tevreden dat we woord kunnen houden.”