Gebruik het n-woord niet

“Waarom zou je racistische dingen zeggen terwijl je wel voor een multicultureel voetbalteam supportert?” Aan het woord is de 24-jarige Antwerpse rapper en muzikant Will Michiels, beter bekend als TheColorGrey, in het Radio 1-programma Dubbelbloed. Het Afrikaanse land Congo vormt een rode draad door zijn nummers, en dat is niet toevallig: het is het geboorteland van Michiels’ moeder.

De moeder van Will Michiels vertrok in de jaren tachtig uit Congo, op zoek naar een beter leven in Europa. Na haar aankomst in België ontmoette ze Dirk Michiels, en zo werd Will geboren. 

Het n-woord

Will Michiels is grote fan van rapper Oddisee. Die koos er bewust voor het n-woord niet meer te gebruiken in zijn nummers. “Dat is zijn keuze, je moet dat respecteren”, vindt Will. Zelf gebruikt hij het nog wel in zijn muziek, en hij vindt het ook geen probleem als blanke fans het woord meezingen.

Maar hoe moeten we met het woord omgaan in een ándere context, buiten de muziek? “Ik apprecieer het als mensen de term ‘het n-woord’ gebruiken wanneer het erover gaat, en niet het volledige woord uitspreken.” Will vertelt dat mensen het woord in het verleden al naar zijn hoofd hebben geslingerd. “Als mensen me uitschelden, doet het me sowieso niet zoveel. Maar ik weet dat er mensen zijn bij wie het licht even uitgaat, als je het woord gebruikt. En daarom zeg ik altijd: gebruik het dan niet.”

“Ik ga je er wel op wijzen, maar niet uitvliegen. Máár: er zijn wel mensen die dat wel zouden doen, dus wees er voorzichtig mee. Als blanke mensen niet begrijpen waarom ze het niet mogen gebruiken, denkt hij dat je ze best wijst op de origine van het woord. “Mensen beseffen misschien niet waar het vandaan komt, je moet hen eigenlijk opleiden en dat uitleggen.”

Als je weet dat het heel gevoelig ligt bij mensen, doe het dan gewoon niet. Dat is basisrespect.

Het is een heel delicaat onderwerp, beseft Will, want er bestaan heel veel verschillende meningen over. “De mijne is gewoon: gebruik het niet. Maar als je op een concert van mij bent en je zingt het woord mee, ga ik absoluut niet boos worden. Totaal niet. Zing, zing! Je bent daar om je te amuseren, niet om te denken ‘ik mag dit of dat niet zeggen’. Maar als je de concertzaal verlaat: denk er twee keer over na. Punt.”