GAIA wint prijs in Nederland ... voor slechtste slogan

‘Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen.’ De slogan van de Belgische dierenrechten­organisatie GAIA heeft in Nederland de prijs voor slechtste slogan van het jaar gewonnen. GAIA gebruikt de slogan om aandacht te vragen voor de sterilisatie van poezen. Met bijna een kwart van de stemmen hield de leus de slogans ‘O my goot’ van Dakgoot Renovatie Specialist en ‘Geef elkaar tijdens het winkelen de pruimte’ van supermarktketen Lidl achter zich.

Het was de negende keer dat het platform Slechte Slogans de verkiezing organiseerde. De afgelopen week kon iedereen via de site zijn stem uitbrengen op de tien genomineerde reclamekreten. In totaal brachten 5772 stemmers 9104 stemmen uit. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, toen 3992 mensen 7055 stemmen uitbrachten.

slogan
© Gaia

In de Facebookgroep van VRT Taal probeert de taaldocent Peter Debrabandere te verklaren waarom de slogan verkozen is. “Ik denk dat het ligt aan de keuze voor het woord ‘poesje’, dat natuurlijk bedoeld is als een verwijzing naar het vrouwelijk geslachtsdeel en tegelijk naar de teelballetjes van de kater. Dat is tegelijk grappig, maar ook gewoon onmogelijk. Je kunt een ‘poesje’ eigenlijk helemaal niet knippen. Dat wringt.”

Ook met de voornaamwoorden is er volgens Peter Debrabandere iets mis. “Een kater is natuurlijk ‘hij’ en niet ‘ze’. En ‘een poesje’ is ‘het’ en niet ‘ze’. En als je met ‘poesje’ naar een kater verwijst, dan zou je ‘hij’ moeten zeggen en niet ‘ze’.”

Zijn conclusie: “Knotsgek is de slogan, maar hij klopt niet. Een goede slogan met een dubbele bodem moet grammaticaal en semantisch in twee richtingen juist gelezen kunnen worden. Dat lijkt me hier niet het geval te zijn.”