Fysicus Ben Van Duppen wint de PhD Cup met zijn lichttelefoon

foto: Vlaamse PhD Cup

Fysicus Ben Van Duppen heeft de tweede editie van de PhD Cup gewonnen. Van Duppen doet aan de Universiteit van Antwerpen onderzoek naar de werking van licht op materialen die één atoom of enkele atomen dik zijn, zoals grafeen. Hij heeft ontdekt dat grafeen lichtgolven heel sterk kan samendrukken en ervoor kan zorgen dat twee lichtbundels met elkaar kunnen interageren. Zijn onderzoek kan de basis leggen voor een nieuw soort ‘lichttelefoons’, waarin de verbinding tussen de componenten gebeurt met laserlicht.

Jurylid en hoogleraar wiskunde Ann Dooms prees hem voor zijn heldere betoog. “Hij verricht zeer baanbrekend onderzoek, dat gegarandeerd impact zal hebben. Hij heeft ook een grote présence en showgehalte. Misschien staat hij zelf graag in de spotlights.”

Van Duppen is zeer opgetogen met zijn prijs. Hij hoopt dat hij meer jongeren warm kan maken voor fundamenteel onderzoek en wetenschappen. Aan de prijs is een waardebon van 10.000 euro verbonden. Die mag hij gebruiken om een opleiding te volgen aan de Vlerick Business School. Ook de publieksprijs ging naar Van Duppen.