‘Ewa drerrie’ en ‘simp’ zijn Kinder- en Tiener­woord van het Jaar

‘Ewa drerrie’ is het Kinderwoord van het Jaar 2020 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Ook het Tienerwoord van het jaar 2020 werd zonet bekendgemaakt tijdens ‘Gillis & Govaerts’ op MNM. De tieners van vandaag kozen voor ‘simp’ als het meest populaire woord van 2020.

Kinderwoord

Al enkele jaren organiseert Ketnet een verkiezing van het Kinderwoord van het Jaar. Ook dit jaar zette Ketnet een shortlist klaar met vijf woorden die bij kinderen erg populair zijn. Dit jaar hebben bijna 20.000 Ketnetters meegestemd. Dat is een hoop meer dan vorig jaar: toen stemden er zo’n 15.000 kinderen mee. 

Meer dan 7.307 stemmen gingen naar ‘ewa drerrie’ en dat was daarmee de duidelijke winnaar. Als tweede eindigde ‘yeet’ (Joepie!) met 4.693 stemmen en op de derde plaats eindigde ‘idk’ (I don’t know, ik weet het niet) met 3.029 stemmen.

Opvallend is dat het woord dat tweede eindigde, ‘yeet’, vorig jaar nog het tienerwoord van het jaar was. Het lijkt er dus op dat kinderen de taal van de jongeren overnemen.

Amber Janssens, de anker van ‘Karrewiet’ en het gezicht van de verkiezing, is het helemaal eens met de keuze van de kinderen. “Ik ben er heel blij mee”, zegt ze. “Het was een van mijn favorieten. Het komt uit het Marokkaans-Arabisch en het betekent ‘hé, gast!’, maar het wordt ook gebruikt om elkaar gewoon te begroeten als je elkaar tegenkomt. We horen het echt vaak bij kinderen, dus het klopt wel dat dit het woord van het jaar is.”

Ruud Hendrickx, de taaladviseur van de VRT, wijst op de veelkleurige samenleving die Vlaanderen geworden is: “De keuze voor ‘ewa drerrie’ laat zien dat kinderen één grote diverse en inclusieve groep vormen. Kinderen pikken woorden en uitdrukkingen van elkaar op en breiden zo de Nederlandse omgangstaal uit met taalelementen uit de hele wereld.”

Tienerwoord

Voor het Tienerwoord van het Jaar hebben 35.407 jongeren hun keuze gemaakt uit de shortlist van nws.nws.nws, het tienerkanaal van VRT op Instagram. ‘Simp’ verwijst naar iemand die veel te veel doet voor iemand die hij leuk vindt. Het raakte verkozen met 10.417 stemmen. Het was nog maar de tweede keer dat nws.nws.nws de verkiezing organiseerde. Ze zijn erg opgetogen over de grote opkomst.

“Ik vind dat ‘simp’ echt het meest gelinkt is aan het idee van een tienerwoord”, zegt Camille Deckers van nws.nws.nws. “Het is een woord dat enkel door die doelgroep van middelbareschooljongeren wordt gebruikt. Het komt van TikTok. ‘Simp Nation’ kennen de jongeren zeker. Dat is een themalied dat op TikTok gaat. Het woord zit in memes en in video’s. Het woord kenmerkt 2020 voor jongeren.”

Taaladviseur Ruud Hendrickx wijst op de invloed van de sociale media: “Als Tienerwoord van het Jaar laat ‘simp’ zien hoe groot de invloed van sociale media op het taalgebruik van jongeren is. Door de sociale media vindt Amerikaans ‘urban slang’ makkelijk zijn weg naar de jongerentaal elders in de wereld. Het woord was dertig jaar geleden al populair bij Amerikaanse rappers, en nu begint het aan een tweede leven.”

‘Periodt’ strandde als tweede met 9.235 stemmen. Als derde kozen de jongeren voor ‘kaas’, met 6.797 stemmen.