Engelstalige borden voor kilometerheffing moeten weg

vrachtwagens

De Engelstalige borden waarmee langs Vlaamse snelwegen de start van de kilometerheffing voor vrachtwagens wordt aangekondigd, moeten weg. Dat heeft de Vaste Commissie Taaltoezicht (VCT) beslist, meldt de transportfederatie UPTR. Bij Viapass, dat de informatiecampagne organiseerde, wijst men erop dat de campagne al afgelopen is.

De transportfederatie UPTR stapte begin november naar de VCT, omdat ze van mening was dat de Engelstalige borden in overtreding waren met de taalwetgeving. Ze kreeg nu ook gelijk.

“Viapass moet de borden in het Engels weghalen en vervangen door borden die conform de wetgeving zijn”, stelt UPTR in een persbericht. “Met andere woorden: Viapass mag enkel de borden met Nederlands opschrift plaatsen in Vlaanderen.”

Viapass is de interregionale overheidsinstelling die de kilometerheffing controleert en coördineert. Zij voerde de campagne in vier talen (de drie landstalen en in het Engels), om ook buitenlandse chauffeurs te bereiken.

Bij Viapass was men vanavond nog niet op de hoogte van de uitspraak. De instelling wijst er wel op dat de informatiecampagne ondertussen afgelopen is en dat de borden weg zijn.

De overheidsinstelling plant in januari (in Vlaanderen) en maart (in Wallonië) nieuwe campagnes over de kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april 2016 wordt ingevoerd.