Engels blijft officiële EU-taal

Vrijdagavond vertrekken de Britten uit de Europese Unie, maar het Engels blijft een officiële taal. Dat zegt Rob Heirbaut op vrtnws.be.

Door de brexit verlaten 73 Britse verkozenen het Europees Parlement, zijn er geen Britse rechters meer bij de Europese hoven en nemen geen Britse ministers meer deel aan de EU-vergaderingen. De Britse vlag zal niet meer wapperen, behalve bij officiële bezoeken van Britse bestuurders. Maar het Engels blijft een officiële taal in de EU.

De Europese Unie heeft 24 officiële talen, en dat blijft ook zo na de brexit. Het Engels werd een officiële taal toen het Verenigd Koninkrijk in 1973 toetrad tot de EU, samen met Ierland. Maar Ierland vroeg en kreeg (in 2007) ook de erkenning van het Iers als officiële EU-taal. Malta, waar ook veel Engels gesproken wordt, vroeg en kreeg bij zijn toetreding in 2004 de erkenning van Maltees als officiële taal.

Zowel Ierland als Malta wil dat Engels als officiële taal behouden blijft. Tot nu toe heeft geen enkel ander land voorgesteld om Engels af te schaffen. Als dat toch gebeurt, dan moeten de 27 landen daar unaniem over beslissen, en dat zullen Ierland en Malta niet laten gebeuren.