Een taalquiz uit de oude doos - Wachtwoord

Tony Corsari en Nand Baert in het programma Wachtwoord

In de vroege jaren van de openbare omroep hebben de taalquizzen in de eerste plaats een opvoedkundig karakter. De Vlaming dient streng te worden opgevoed in het Algemeen Beschaafd Nederlands. Wachtwoord is zo'n harde taalquiz. Hij wordt door de BRT uitgezonden van 1969 tot 1975. Twee bekende Vlamingen moeten twee onbekende Vlamingen via trefwoorden naar het juiste woord laten raden. De presentator is de ernstige Nand Baert.

In deze aflevering zien we Tony Corsari, "de onvolprezen en nooit verguisde quizmaster van de Vlaamse televisie". Hij is op dat ogenblik al zeven jaar als presentator gestopt en komt hier even terug als speler. Zijn tegenstander is Bob Van Bael (o.m. reporter van Echo en Terloops). De onbekende Vlamingen zijn Eric Teeuws uit Tielen en Jenny De Gryse uit Knokke.

Interessant is hoe de te raden woorden ook het taalgebruik van de tijd weerspiegelen. Afspanning wordt moeiteloos geassocieerd met herberg. Vierendelen wordt echter helemaal niet geraden. In de extra 'tijdronde' lopen woorden voorbij in een bakje. De quizmaster noteert zelf de puntenstand op papier en rekent op het eind ook uit hoeveel geld de kandidaten krijgen. Eric Teeuws wint, en krijgt 5.100 frank. De computer is nog ver weg.