Een gesprek op het goede moment afronden? Dat gaat bijna nooit goed

Bijna alle gesprekken duren ofwel te lang ofwel te kort. In amper 20% van de gesprekken zijn beide partijen tevreden over de lengte ervan, blijkt uit onderzoek van Harvard. “Een gesprek is een complexe dans waarvan het begin niet zo moeilijk is, maar het einde wel”, zegt professor sociale psychologie Frank Van Overwalle (VUB) in ‘Nieuwe feiten’.

Een gesprek beëindigen is een pak moeilijker dan het lijkt. “We willen niet abrupt eindigen, asociaal overkomen of de andere kwetsen”, zegt Frank Van Overwalle.

“Mensen moeten als het ware de gedachten van iemand anders kunnen lezen, om zo in te schatten of iemand het gesprek wil afronden. Ze wachten op signalen waaruit ze kunnen afleiden dat de andere persoon het gesprek wil afronden.”

Er zijn verschillende signalen mogelijk. “Het kan bijvoorbeeld gaan om korte antwoorden als ‘ah ja’ of ‘enfin’, waarmee het ritme van het gesprek vertraagt. De intonatie kan ook veranderen.”

Subtiele hints

“Het probleem is dat die subtiele hints op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Een trager ritme kan ook betekenen dat iemand zijn gedachten aan het ordenen is”, vertelt professor Van Overwalle. In dat geval kan het zijn dat de gesprekspartner het gesprek juist nieuw leven inblaast.

Professor Van Overwalle doet onderzoek naar automatismen die in de kleine hersenen opgeslagen worden. “Klassiek denken we aan motorische automatismen, bijvoorbeeld hoe je je evenwicht moet houden op een fiets. Maar ook sociale automatismen zoals gesprekken afronden zitten daar opgeslagen. Al moet daar nog veel onderzoek naar gebeuren.”

Spreek een duidelijk einde af

Toch heeft professor Van Overwalle enkele tips om gesprekken vlotter af te ronden. “Je kan vaak op voorhand aangeven hoeveel tijd je hebt. Bijvoorbeeld zeggen: ‘Even praten is goed, maar over vijf minuten moet ik naar een vergadering.’ Mensen accepteren dat ook, al moet je er op familiefeesten altijd rekening mee houden dat er toch iemand blijft hangen.”