Edward Vanhove wint Het Groot Dictee Heruitgevonden

Edward Vanhove uit Maaseik heeft zaterdag in de Koninklijke Bibliotheek van België de finale van ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ gewonnen. Hij bleef foutloos en kroont zich zo tot ‘De Schrijfwijze 2021’.

Begin oktober daagden Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de kranten De Standaard en NRC iedereen uit om mee te spelen met ‘De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden’. Geen klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, maar eerder een taalspel voor liefhebbers van het Nederlands.

Het spel vond op 8 oktober plaats in meer dan 70 bibliotheken in heel Vlaanderen. Uit het spel kwamen 70 winnaars, die werden uitgenodigd voor de finale. De krant De Standaard lanceerde daarnaast een online dicteevariant. Die werd meer dan 5.000 keer gespeeld. Ook de 130 mensen die de beste score haalden op de online variant mochten deelnemen aan de finale. Die finale vond vandaag plaats in de Koninklijke Bibliotheek van België.

De finale bestond uit drie rondes. Allereerst was er een dictee in de traditionele vorm. De tweede ronde was multiple-choice. Hierbij kregen de deelnemers drie schrijfwijzen van een woord aangereikt en moesten ze de juiste keuze maken. De derde en laatste ronde was een zogenaamde ‘spelling bee’, een wedstrijd waarbij de deelnemers een woord moeten spellen voor het publiek.

Edward Vanhove uit Maaseik maakte nul fouten en kroonde zich daarmee tot ‘De Schrijfwijze 2021’. Als prijs kreeg hij een Belgische designpen mee naar huis.