Dubbelslag voor Peter Vandenbempt

Peter Vandenbempt

Sporza-journalist Peter Vandenbempt heeft de Grote Prijs én de Publieksprijs Jan Wauters 2016 gewonnen. Vakjury en publiek zijn het erover eens dat hij excelleert in het Nederlands.

De voorzitster van de vakjury, Thérèse Wauters, zei in haar laudatio dat de jury op zoek moest “naar die mediamens die in zijn of haar domein, op radio of televisie, of allebei, iets extra’s kan en doet met onze taal. Iemand die de Nederlandse taal zodanig beheerst, kent en liefheeft dat hij of zij haar alles kan laten zeggen”.

De juryvoorzitster somde op aan welke eisen de laureaat moet voldoen: “Zo iemand kan de taal vrijuit laten jubelen of juist kinderlijk kirren, maar evengoed droogweg, tongue in cheek, laten grinniken; kan bondig en precies zeggen waar het op staat of met een aarzeling (het even versnellen of juist verlangzamen van het spreekritme), de nuance in de gedachte, in de analyse, suggereren. Wie dat kan met onze taal, wie de liefde heeft opgebracht om als een ware minnaar van ons Nederlands de eigen roots los te laten, de thuistaal thuis te laten, die mag zich een echte taalvirtuoos noemen. Dat is de mediaman of -vrouw die ons doet opkijken, ons luisterend onderweg naar de kant van de weg dwingt of thuis op het puntje van de stoel laat zitten.”

Thérèse Wauters beklemtoonde ook dat de Grote Prijs Jan Wauters gaat naar een geëngageerde taalgebruiker: “Als zo iemand dan ook nog met aandachttrekkende tussenkomsten bij panelgesprekken of in interviews zijn veelzijdigheid in zijn vakgebied bewijst, dan overtuigt die persoon natuurlijk de 8-koppige jury.” Peter Vandenbempt kon daarom niet anders dan winnen.

Ook de Publieksprijs, die voor de eerste keer werd uitgereikt, gaat naar Peter Vandenbempt. Hij won overtuigend, zoals ze dat in de sport zeggen, met ruim 61% van de publieksstemmen. Annelies Beck kreeg 21% van de stemmen achter haar naam. De overige drie kandidaten, Tom De Cock, Faroek Özgünes en Mark Janssens, behaalden elk ongeveer 6% van de stemmen. In totaal hebben 3888 mensen hun stem uitgebracht.