Doe mee aan de Olympiade Nederlands!

Zit je op de middelbare school en ben je minstens 15? Doe dan mee aan de Olympiade Nederlands, met vragen en puzzels over de Nederlandse taal en literatuur. Nee, je hoeft geen Groot Dictee te maken of een aartsmoeilijke toets over Nederlandse spraakkunst. De Olympiade is een spannende wedstrijd met allerlei avontuurlijke opdrachten.

In de eerste ronde wordt getest hoe goed je op de hoogte bent van de Nederlandse taal en letterkunde. Je krijgt een twintigtal vragen. Je hoeft er niet speciaal voor te studeren. Als je graag met taal bezig bent, kom je al een heel eind.

De voorronde van de wedstrijd loopt apart in Vlaanderen en Nederland. In de finale nemen de beste Vlaamse en de beste Nederlandse kandidaten het tegen elkaar op. Ben je bij de finalisten, dan krijg je een onderzoeksopdracht die je samen met een expert uitwerkt. Op de finaledag presenteer je de resultaten mondeling aan een jury. Wil je de Olympiade Nederlands winnen, dan moet je het zeker goed kunnen uitleggen.

Wat kun je winnen? Een hoop boeken en boekenbonnen. De Vlaamse winnaar van de voorronde mag een weekendje naar Nederland, de Nederlandse winnaar een weekendje naar Vlaanderen. En voor de winnaar van de finale is er uiteraard ook een mooie prijs.

Wil je graag meedoen? Schrijf je dan in op de website van de Olympiade Nederlands. De voorrondes hebben plaats op 5 februari 2020 in Vlaanderen en Nederland. De internationale finale tussen Vlaanderen en Nederland is op 25 april 2020, in de paasvakantie, in Antwerpen.

 

De Olympiade is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze wordt gesteund door de Nederlandse Taalunie, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Iedereen Leest, het Letterenhuis, de Orde van den Prince en VRT Taal.