Dikke Van Dale 16 komt eraan

Op 22 maart 2022 verschijnt de zestiende editie van de Dikke Van Dale. Deze ‘spiegel van de samenleving’ is helemaal bijgewerkt met de nieuwe woorden van de afgelopen jaren over bijvoorbeeld corona, klimaat, sociale media. De vele duizenden nieuwe trefwoorden laten zien hoe de samenleving verandert en hoe dat zijn weerslag heeft op de taal. Nieuw in deze jubileumeditie zijn de 150 taalverhalen die hun licht laten schijnen over 150 jaar Nederlands.

De nieuwe Dikke Van Dale bevat duizenden nieuwe woorden, onder andere over klimaat, corona, financiën, economie, sociale media, politiek en inclusiviteit. Deze woorden laten niet alleen zien hoe de taal, maar ook hoe de samenleving verandert. Er zijn ruim 10.000 nieuwe vaste verbindingen, uitdrukkingen, spreekwoorden en voorbeelden toegevoegd.

150 jaar geleden heeft Johan Hendrik Van Dale voor het eerst zijn naam verbonden aan de Dikke Van Dale. Deze jubileumeditie is verrijkt met 150 taalverhalen over 150 jaar taalgeschiedenis. De redactie schreef deze verhalen en geeft daarmee een inkijkje in het maken van de Dikke Van Dale door de jaren heen. Hoe veranderde de taal en hoe ging de redactie daarmee om? Deze verhalen staan verspreid door de drie delen en zijn geïllustreerd met infographics, tijdlijnen, kaarten, afbeeldingen van oude woordenboekartikelen en lijstjes.

Bij het nieuwe ontwerp van de Dikke Van Dale hebben de drie delen elk een eigen kleur gekregen. In het binnenwerk wordt kleur gebruikt om de verschillende onderdelen van elkaar te onderscheiden. Bij ca. 500 trefwoorden die lastig uit te leggen zijn, staan illustraties in kleur die de betekenisomschrijving verhelderen.

Het woordenboek verschijnt op 22 maart 2022 maar kan nu al worden gereserveerd in de boekhandel.