Dialectoloog Johan Taeldeman (73) overleden

Johan Taeldeman

Professor Johan Taeldeman is dinsdagochtend overleden. Hij was een bekend taalkundige, gespecialiseerd in dialecten.

Taeldeman begon zijn studie Germaanse filologie aan de Universiteit Gent, hij werd hoogleraar en bleef heel zijn leven aan deze universiteit verbonden. Taeldeman was gepassioneerd door dialecten. Zo bracht hij in 1979 samen met enkele collega’s het eerste woordenboek van de Vlaamse dialecten uit. In 2011 werkte hij ook mee aan het boek over het Oosterzeels dialect.

Professor Taeldeman was een graag geziene gast in praatprogramma’s als het over de Nederlandse taal ging, maar gaf ook regelmatig kritiek op de achteruitgang van het taalgebruik, ook in de media.

“Het was een graag geziene figuur in onze gemeente”, zegt de burgemeester van Oosterzele, Johan Van Durme (CD&V). Taeldeman was afkomstig uit Maldegem, maar woonde al meer dan 25 jaar in Balegem, een deelgemeente van Oosterzele. “Taeldeman was al enige tijd ziek. Ik ging vaak op bezoek bij hem en zijn vrouw. Hij genoot nog van het leven. Hij was een erg geliefd en vriendelijk man met een enorme kennis die veel verder reikte dan enkel het dialect. Zijn dood is een groot verlies.”

In het Canvas-programma ‘Man over woord’ had Taeldeman het over het Gentse dialect.

Op 9 januari 1988 gaf Taeldeman uitleg over familienamen in het programma ‘Terloops’.

In het Radio 1-programma ‘Nieuwe feiten’ ging het over de uitstervende dialecten.