“De vorm van communicatie is o zo belangrijk”

De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad vrijdag deed heel wat wenkbrauwen fronsen. “Niet iedereen heeft de boodschap op dezelfde manier gehoord”, zei Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Menig burger krabde zich in de haren afgelopen vrijdag. Een knoert van een powerpointpresentatie moest de bevolking informeren over de versoepeling van de coronamaatregelen. Velen vonden de communicatie nodeloos complex en de vormgeving liet te wensen over, klonk het achteraf. Bovendien bleek in het weekend al dat heel wat informatie voor interpretatie vatbaar was.

De woorden ‘omkeerbaar’ en ‘voorwaardelijk’ waren wel te zien op de vele dia’s die Wilmès doornam, maar die voorwaardelijkheid werd niet altijd even goed benadrukt. “Daar zijn de experts heel streng over geweest”, zei De Vadder. “Viroloog Marc Van Ranst zei dit weekend: ‘De cijfers moeten eerst naar beneden.’”

“Waarom moest het zo complex? Als je wilt dat een boodschap doordringt, is de vorm van communicatie o zo belangrijk. Het moet goed worden gebracht. Dat lijkt niet zo geslaagd te zijn. Niet iedereen heeft de boodschap op dezelfde manier gehoord.”