De Japanners deden het op hun manier: na Andorra komt Jemen

Vele kijkers van de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Tokio zijn misschien in de war geraakt door de volgorde van de nationale parade, waarbij Andorra werd gevolgd door Jemen. De atleten marcheerden niet het stadion binnen in de Engelse volgorde van de landnamen, maar volgens het Japanse alfabet.

“Na Italië, Israël, Irak, India, Indonesië dacht ik dat er een systeem was, maar die landen werden gevolgd door Uruguay, Oekraïne, Oezbekistan. In het algemeen lijkt het willekeurig”, schreef een kijker op Twitter. “Kan iemand me uitleggen waarom Ierland de vierde plaats krijgt in de landenparade? Ik ben zo benieuwd naar de volgorde van de teams die het stadion binnenkomen”, twitterde een ander.

De ‘schuld’ ligt bij het Japanse schrijfsysteem. Het Japans heeft twee alfabetten - strikt genomen syllabeschriften - die uit 46 en 48 karakters bestaan om de klanken van de moderne taal fonetisch te schrijven.

Het alfabet begint met de klinkers in deze volgorde: a, i, u, e, o. Daarna volgen de medeklinkers gekoppeld aan de vijf klinkers. De volgorde van de medeklinkers is: k, s, t, n, h, m, y, r en w. Na de o komt ka, ki, ku, ke en ko. Daarna sa, sji, su, se, so. Enzovoort.

Bovendien werden de landen tijdens de openingsceremonie opgenoemd volgens hun Japanse naam. Daardoor kwamen de Seychellen vlak voor Equatoriaal-Guinea binnen en Benin net voor Venezuela. België kwam binnen na Peru en voor Polen.