David Cameron waagt zich aan ‘slang’, Britten happen naar adem

David Cameron (foto: © AP)

Velen hadden het voorspeld en vandaag is het ook werkelijkheid geworden: minder dan twee dagen nadat de hashtag #YouAintNoMuslimBruv trending is geworden in het Verenigd Koninkrijk als protest tegen de steekpartij in de metro van Londen, heeft de Britse premier David Cameron de bewuste woorden uitgesproken. De Britten reageren verbijsterd.

Afgelopen vrijdag heeft een messentrekker drie mensen verwond in het metrostation Leytonstone in Londen. Toen de politie de dader oppakte, legden veel omstaanders het moment met hun mobiele telefoon op beeld vast. In één van de filmpjes is te horen hoe een onbekende toeschouwer de dader “You ain’t no Muslim, bruv” toeroept. Dat betekent zoveel als “Je bent geen moslim, kerel”, maar dan met een platte, Zuid-Londense tongval.

Op sociale media is de hashtag #YouAintNoMuslimBruv in geen tijd uitgegroeid tot een symbool van protest tegen de steekpartij. Meteen begonnen sommigen af te tellen naar het moment waarop ook hoogwaardigheidsbekleders de kreet in de mond zouden nemen.

Vandaag is dat eindelijk gebeurd. Niemand minder dan premier David Cameron citeerde de onbekende toeschouwer van vrijdag terwijl hij hem hulde bracht. “Sommigen onder ons hebben toespraken gegeven en mediaoptredens gedaan met betrekking tot dit onderwerp, maar “You ain’t no Muslim, bruv” zegt alles, veel beter dan ik ooit zou kunnen”, zei Cameron. “Het hele land applaudisseert bij deze uitspraak.”

Het mag misschien een triviaal voorval lijken, maar voor veel Britten is dat niet het geval. Een politicus als Cameron, welopgevoed, van hoge komaf, die school liep aan het prestigieuze Eton College en steevast keurig Engels spreekt die zich waagt aan een dergelijk staaltje straattaal of ‘slang’, is ongezien aan de overzijde van het Kanaal. De reacties getuigen dan ook van verbijstering en spot.