Charlotte Crul wint GP Jan Wauters 2019

Charlotte Crul

Op de elfde editie van de VRT-taaldag is Charlotte Crul uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters. De jury looft haar omdat omdat ze het nieuws bevattelijk maakt voor de brede, diverse groep van Radio 2-luisteraars.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont al enkele jaren een mediapersoonlijkheid met een uitmuntende en creatieve taalbeheersing. Met de prijs houdt de VRT de herinnering levend aan de legendarische sportjournalist en auteur Jan Wauters. Dit jaar gaat de prijs naar iemand die bovendien een moeilijke kwestie helder en toegankelijk weet uit te leggen.

 

Stef Wauters en Charlotte Crul

 

Laudatio door Thérèse Wauters

 

Zo, hier sta ik weer, meneer Lembrechts, meneer Claes, hooggeëerd publiek, om voor de 8ste keer alweer, namens de VRT én de jury, de officiële Prijs uit te reiken.

De jury: samengesteld en geruggensteund door de gangmakers Geertje Slangen, producer, en Ruud Hendrickx, de VRT-taalman en jurylid, zijn dat verder de oudgedienden: Annie Van Avermaet, zij leerde ooit haar volkje Nederlands spreken; mevrouw An De Moor, verantwoordelijk voor het talenbeleid aan de Odisee-hogescholen. En de heren niet vergeten, Leo Hellemans, ex-CEO van de VRT, Wim Vanseveren - hij heeft tot voor kort op de Buren gepast, het  Brusselse cultuurhuis - en ook nog Kristof Demasure van SBS Belgium, oog en oor van de zenders Vier, Vijf en Zes.

Nog even aanstippen: de jury wou met deze Prijs, naast uitmuntendheid in taal en persoonlijke uitstraling, toch ook het accent leggen op klare taal, verstaanbaar voor iedereen, een heldere dictie, geen overbodige “moeilijke” woorden, korte, eenvoudige zinnen, een rustig spreekritme ... Kortom, een kandidaat-winnaar moet blijk geven van de vaardigheid om informatie zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek, inclusief de minder taalgeschoolde kijker of luisteraar, nieuwkomers misschien of ouderen, voor wie het gauw wat te rap gaat.

Met die opdracht in het achterhoofd, gingen we op zoek naar de winnaar van de Prijs editie 2019. Eén uit een longlist van verdienstelijke kandidaten, een lijst die geleidelijk, wikkend en wegend, teruggebracht werd tot een rijtje van tien mogelijke winnaars. Hun namen en verdiensten zijn u onderhand wel bekend. Eén ervan ging alvast met de Publieksprijs strijken, waarvoor gefeliciteerd, namens de vakjury, Stef Wauters.

Maar wie van de genomineerden slaagde er nu volgens de jury in, tegelijk toegankelijk te zijn en inspirerend? Wie weet een divers publiek aan te spreken, zonder afbreuk te doen aan een goed Nederlands taalgebruik, en dan nog dat tikkeltje extra te hebben, dat je-ne-sais-quoi dat het oor kittelt en verrast?

Wel, de winnaar van vanavond heeft dat, kan dat.

Dat is namelijk iemand zijn die blijk geeft van een excellente taalbeheersing, wie het Nederlands past als een handschoen, niet als knellend korset, iemand voor wie de taal een willig instrument is inzetbaar in wisselende omstandigheden en voor een zeer divers publiek. En dat zonder haar ooit geweld aan te doen.

Onze winnaar kan feilloos wisselen van register, variëren in spreekritme en zelfs in stemhoogte, afstandelijk overkomen als het moet, maar ook lucht blazen in een moeilijke of plechtige formulering als het zo uitkomt, en op die manier het bericht toegankelijk maken.

Naast verworven taalkennis, veel kennis toch wel, en kunde (de skills, weet u wel), beschikt onze winnaar vooral over een natuurlijke aanleg, zeg maar talent, en het flux de bouche, wat een excellente spreker van een degelijke onderscheidt.

Talent en veel potentieel heeft onze winnaar in zich, een goudklompje, vertrouwde een jurylid me toe. Daarom besliste de jury unaniem en zonder aarzelen de Grote Prijs Jan Wauters toe te kennen aan de beloftevolle rijzende ster aan het steeds uitdijende firmament boven ons medialandschap. Vlot switchend van Radio 1, naar Radio 2 of Klara, weet de winnaar altijd de juiste toon te treffen. Zelf luistert zij - ja, ’t is een vrouwtje - naar de swingende naam  van ... Charlotte Crul.

 

 

Prijs

De winnaar krijgt een beeldhouwwerk van Jos van Vreeswijk.

Listen, Jos van Vreeswijk