BBC krijgt kritiek om mompelende acteurs

scène uit Jamaica Inn (© BBC)

Ruim 2200 kijkers hebben zich de afgelopen dagen bij de BBC beklaagd omdat de dialogen in de dramaserie ‘Jamaica Inn’ niet te verstaan waren. De omroep heeft zich verontschuldigd voor de problemen met ‘de geluidsbalans’. Dat meldt BBC News. Het bericht staat ook in ‘De Morgen’.

Volgens Ben Stephenson, een van de BBC-directeuren, is er duidelijk iets misgegaan, als zoveel mensen niet konden verstaan wat de acteurs zeiden. Het zware accent van de personages had daar zeker iets mee te maken. Stephenson wijst erop dat hij van acteurs een briljante vertolking verwacht, in verstaanbare taal.

Vorig jaar nog heeft ook algemeen directeur Tony Hall aangegeven dat acteurs minder moeten mompelen. “Je mag nooit vergeten dat er mensen kijken.”

Televisiecriticus Andrew Billen, van de Times, krijgt geregeld klachten over slecht verstaanbare dialogen. “Televisie wordt door jonge mensen gemaakt, maar door oudere mensen bekeken”, zegt hij. Oudere mensen hebben meer moeite om spraak van achtergrondgeluid te onderscheiden. Programmamakers houden daar niet altijd rekening mee, denkt Billen.

Maar vermoedelijk was er meer aan de hand tijdens de eerste aflevering van ‘Jamaica Inn’. De geluidsman van de serie blijft erbij dat het geluid perfect opgenomen was. Waarschijnlijk is er een technische fout gebeurd tijdens de uitzending.

De gevolgen voor de kijkcijfers waren niet min. Bij de laatste van de drie afleveringen had een derde van de kijkers afgehaakt.

U kunt zelf nagaan wat u ervan verstaat.