Bart Chabot schrijft jubileumeditie Groot Dictee

Bart Chabot (foto: © ANP)

De Nederlandse auteur Bart Chabot mag de nieuwe editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal opstellen. Dat schrijft de Volkskrant, een van de organisatoren van het dictee. Chabot wil het dictee over een andere boeg gooien dan de voorbije jaren. “In mijn tekst zal geen woord onbegrijpelijk Nederlands staan. Deelnemers hoeven zich dan alleen te concentreren op de spelling en taalkundige fouten.”

Chabot zegt in de Volkskrant dat het dictee een rariteitenkabinet is geworden met woorden waarvan mensen geen flauw idee hebben wat het betekent. “Om me heen hoorde ik mensen klagen dat ze de tekst zo onbegrijpelijk vonden dat ze stopten met meeschrijven. Er staan weleens meer dan vijftien woorden in waarvan de gemiddelde Nederlander niet weet wat ze betekenen. Dat kan niet. Dan schiet je je doel voorbij.”

De 60-jarige schrijver gaat het tijdens de 25ste editie van de spellingwedstrijd dan ook helemaal anders aanpakken. De tekst zal geen vreemde woorden bevatten die de gemiddelde taalgebruiker niet kent.

Het Groot Dictee is Chabot hoe dan ook niet vreemd. De auteur heeft aan alle edities meegedaan als Bekende Nederlander. Dit jaar is hij er voor de laatste keer bij.