‘Babel’ van Gaston Dorren wint Onze Taal/ANV-taalboekenprijs

Gaston Dorren

‘Babel’ van taaljournalist Gaston Dorren, een boek over de twintig grootste talen ter wereld, is onderscheiden met de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs. De schrijver ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 5 oktober op het grote publiekscongres van Onze Taal in Utrecht, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de eerste keer dat deze taalboekenprijs is toegekend.

In ‘Babel’ portretteert Gaston Dorren de twintig grootste talen ter wereld – van het Engels tot het Vietnamees – op een originele manier. De jury prees het boek om zijn eigenheid, zijn gedegenheid en zijn toegankelijkheid: “Babel verrast door zijn opzet, blijft voortdurend boeien door de afwisseling van gedegen informatie, verrassende feiten en intrigerende weetjes. De stijl is prettig: de auteur deelt volgens de beste non-fictietradities zijn kennis en ervaringen, en het geheel is erudiet, geestig, speels, helder en toegankelijk, met hier en daar een persoonlijke noot.” Lees hier het volledige juryrapport.

De Onze Taal/ANV-taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad ‘Trouw’. Er waren zes boeken genomineerd, van onder anderen Paulien Cornelisse en taalkundigen als Siemon Reker en Nicoline van der Sijs.

 

cover 'Babel'

De jury bestond uit:

  • Nelleke Noordervliet (juryvoorzitter) – schrijfster en bestuurslid van Onze Taal
  • Ton den Boon – hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij dagblad Trouw
  • Peter Debrabandere – hoofdredacteur Neerlandia, namens het Algemeen-Nederlands Verbond
  • Vibeke Roeper – directeur Genootschap Onze Taal
  • Geertje Slangen – producer en coördinator bij VRT Taal