Annelies Beck wint de Grote Prijs Jan Wauters 2017

Jan Wauters

Tijdens het VRT-taalfeest in de Rector De Somer-aula in Leuven is Annelies Beck uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters. De jury omschreef haar als “een vakvrouw met een uitstekende taalvaardigheid, bijtend als het moet, maar altijd hoffelijk”.

Annelies Beck

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont al enkele jaren een mediapersoonlijkheid met een uitmuntende en creatieve taalbeheersing. Met de prijs houdt de VRT de herinnering levend aan de legendarische sportjournalist en auteur Jan Wauters. Thérèse, de weduwe van Jan, is juryvoorzitter. In de jury zaten voorts Annie Van Avermaet, Leo Hellemans, Wim Vanseveren, Birgit Van Mol, An De Moor, Kristof Demasure en Ruud Hendrickx.

Volgens de jury wordt Annelies Beck gedreven door een eerlijke nieuwsgierigheid en blijvende verwondering en is ze altijd op zoek naar de waarheid. Annelies Beck, 44, studeerde geschiedenis en behaalde een master in Brazilian Studies in Londen. Als tiener begon ze bij het BRT 1-kinderprogramma ‘Van kattekwaad tot erger’. Vanaf 2000 was ze verslaggever voor het Journaal, en presenteerde ze duidingsprogramma’s op Radio 1, Terzake, De Zevende Dag en verkiezingsuitzendingen op Eén en Canvas. Ze is ook de auteur van ‘Over het Kanaal’, een roman over Vlamingen die tijdens de Eerste wereldoorlog naar Schotland vluchtten.

Laudatio door Thérèse Wauters

Geëerd en genderneutraal publiek,

Vooraf even de winnaar van de Publieksprijs feliciteren en met haar u allen die zo talrijk en enthousiast de stemoproep hebt beantwoord. Nu wilt u natuurlijk weleens weten wat de vakjury ervan denkt. Wie van de genomineerden haar voorkeur wegdroeg, in deze zesde editie van de Grote Prijs Jan Wauters.

De jury die ik mocht voorzitten, dat zijn zeven mensen. Drie taalkundigen: Annie Van Avermaet, ex-ILT KU Leuven, An De Moor, vroeger van de Taalunie nu taalbeleidscoördinator bij de Odisee-hogeschool, en Ruud Hendrickx, VRT-taaladviseur. Daarnaast vier mediawatchers: Birgit Van Mol, VTM, Wim Vanseveren van cultuurhuis de Buren, Kristof Demasure van SBS Belgium, en Leo Hellemans, ex-CEO van dit Huis van Vertrouwen, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik wil hen allen bij dezen hartelijk danken voor hun inzet en bereidheid tot overleg.

Die 7+1 gingen dus aan de slag om uit die veelheid van aanstormend of bewezen talent net die ene te kiezen die er dit jaar toch echt wel bovenuit stak. Natuurlijk, zo’n prijs toekennen, het is altijd wat appelen met citroenen vergelijken. Niet dat onze winnaar in de fruitkorf thuishoort, maar deze mediamens heeft in het taalgebruik toch wel meer van het scherpe, het limoenfrisse, het prikkelende dan van het zoetsappige, geruststellende gekeuvel.

En dat roept weerstanden op, doet soms wat zuur en zuinigjes reageren maar prikkelt tot na- en meedenken. Alles anders dan gedachteloos slikken. En laat dat nu net het aantrekkelijke zijn in zijn optreden, zeker omdat juist die eigen stijl een uitmuntende taalkennis doet vermoeden, want alleen gewapend met de taal als tool, werktuig, kun je in iedere uitspraak, in elke confrontatie de nuance opzoeken en de soms ongemakkelijke waarheid blootleggen – against all odds. En daarbij hoeft niemand zich geschoffeerd te voelen of onheus behandeld.

Schijnbaar onbewogen en onverschrokken – sine ira et studio – zo gaat onze winnaar als een eigentijdse Alice in Wonderland de confrontatie aan met een resem figuren van diverse pluimage, ieder met z’n eigen logica, van geleerde prof tot professionele windmaker. Wie is dan toch die kleine Alice, gedreven door eerlijke nieuwsgierigheid en blijvende verwondering, altijd op zoek naar de waarheid en de waarde van fake en ander nieuws – en het verschil daartussen – en die daarbij niet op haar bekje gevallen is?

Ja, nu weet u het wel, de winnaar van deze editie is niet Alice maar Annelies. Annelies Beck van Terzake en Canvas.

Dankwoord

Prijs

De prijs is een uniek glaskunstwerk van Daan Theys met als titel ‘De flandrien’.