Angelique Van Ombergen wint PhD Cup 2018

uitreiking van de prijs

De neurowetenschapper Angelique Van Ombergen heeft de Vlaamse PhD Cup 2018 gewonnen. De PhD Cup bekroont de doctor die er het best in slaagt haar of zijn onderzoek bevattelijk uit te leggen in drie minuten. Van Ombergen heeft onderzocht hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis. Zij wint een cheque van 5.000 euro en een deelname aan de Universiteit van Vlaanderen.

Het onderzoek van Van Ombergen, die als postdoctoraal onderzoeker verbonden is aan de UAntwerpen, was een project van het European Space Agency. Haar onderzoek bevindt zich op de grens van ruimtevaart, kliniek en neurowetenschappen. Daarnaast doet ze klinische studies rond verschillende aspecten van het evenwichtssysteem.

Heldere uitleg en zelfverzekerd

“Ze kwam heel zelfverzekerd over, zonder arrogant te zijn”, zegt jurylid Katleen Bracke. Bracke is hoofdredacteur van de Universiteit van Vlaanderen en heeft de winnares al meermaals bezig gezien. “Ze heeft ook op een heel bevattelijke manier uitgelegd wat ze heeft onderzocht, wat haar resultaten waren en wat dat betekent voor het brede publiek. Dat allemaal in drie minuten.”

Aan haar overwinning houdt Van Ombergen een waardebon van 5.000 euro over. Die mag ze gebruiken om een opleiding te volgen aan de Vlerick Business School. Daarnaast krijgt ze een deelname aan de Universiteit van Vlaanderen, de onlinelezingen van professoren en onderzoekers, die georganiseerd worden door de Vlaamse universiteiten en de VRT.

Ingenieur en taalkundige vervolledigen top 3

Burgerlijk ingenieur Lode Daelemans eindigde op de tweede plaats. Daelemans, die verbonden is aan de UGent, ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek schaderesistente composietmaterialen door gebruik te maken van nanotextiel. De top 3 wordt vervolledigd door de taalkundige Jolien Faes (UAntwerpen). Zij toonde aan dat doofgeboren kinderen dankzij een implantaat hun taalachterstand in vijf jaar tijd kunnen inhalen.

De publieksprijs was voor de arts Katrien Benhalima. Dankzij haar onderzoek kan zwangerschapsdiabetes bij vrouwen eenvoudiger worden opgespoord.