Afspraak op zacht.ploft.klom!

schermafdruk van het VRT-gebouw

“Ken jij je what3words al?”, twitterde de gemeenschapsafgevaardigde van de Vlaamse regering bij de VRT, Rudi De Kerpel, vanmorgen. Ik heb hem eerlijk geantwoord dat ik ze ooit heb gekend maar dat ik ze niet kon onthouden. Intussen weet ik het weer wel. Mijn kantoor bij de VRT vind je op zacht.ploft.klom.

What3words is een manier om elke plek op de wereld met drie woorden precies aan te duiden. De bedenkers hebben de hele wereld in vakjes van 3 bij 3 meter ingedeeld. In het totaal zijn het er 57 biljoen. Elk vakje wordt aangeduid met een combinatie van drie woorden uit een woordenlijst van 40.000 woorden. Met drie woorden kun je 40.000³ of 64 biljoen unieke combinaties maken.

Oorspronkelijk waren de combinaties alleen in het Engels beschikbaar. Later kwamen Frans, Spaans, Portugees en Russisch erbij. Onlangs is ook Nederlands aan het rijtje toegevoegd. Dat onthoudt net iets makkelijker. Op zacht.ploft.klom, daar vind je VRT Taal op de zevende verdieping.

De voordelen? Met what3words hoef je geen adres te onthouden en kun je ook plekken aanduiden die helemaal geen adres hebben. Zo kun je aan je collega’s doorgeven dat je gaat picknicken onder de boom op zingt.doelgroep.slakken.

schermafdruk met positie van een boom

Geniaal vind ik het, dat je met drie eenvoudige woorden de hele wereld een ‘adres’ geeft. De autobouwer Mercedes-Benz vindt dat kennelijk ook. Hij heeft een belang in het bedrijf genomen en vanaf het midden van dit jaar wordt navigeren met what3words in sommige modellen ingebouwd.