Actieplan Talen gevraagd

De professoren van de taalvakken in vier Vlaamse universiteiten (KU Leuven, UGent, UAntwerpen en VU Brussel) vragen dat de volgende Vlaamse regering met een ‘Actieplan Talen’ komt, omdat de taalvaardigheid van onze scholieren en studenten volgens recente internationale studies achteruitgaat en omdat het aantal taalstudenten met 23 procent in vijf jaar tijd is teruggelopen, terwijl onze arbeidsmarkt juist veel taalprofessionals nodig heeft.

Het Actieplan moet voorzien in een promotiecampagne voor talen, naar het voorbeeld van de recente campagnes voor STEM-opleidingen (technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen) en er moeten volgens de taalprofessoren ook meer middelen komen voor de nascholing van de leerkrachten.

“De afgelopen maanden bereikte ons via het nieuws de ene onheilstijding na de andere over het taalniveau van Vlaamse scholieren en studenten”, stellen de taalprofessoren van de gezamenlijke academische talenopleidingen aan de Vrije Universiteit Brussel, UGent, KU Leuven en UAntwerpen. Ze verwijzen hiervoor naar de internationale onderzoeken PISA (Programme for International Student Assessment) en PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) waarin de Vlaamse scholieren ondermaats presteerden.

“De berichten over die onderzoeken zijn zorgwekkend aangezien een goede taalvaardigheid én kennis van vreemde talen belangrijker zijn dan ooit. Op de arbeidsmarkt is de behoefte aan taalprofessionals erg groot. Desondanks kiezen steeds minder studenten voor een talenstudie.”

Om het tij te keren sturen de taalprofs aan op een ‘Actieplan Talen’. De volgende Vlaamse regering moet volgens hen in samenwerking met opleidingen taal- en letterkunde en toegepaste taalkunde aan de Vlaamse en Brusselse universiteiten de studie van talen bevorderen en meertaligheid aanmoedigen. “Een dergelijke campagne is een logische en noodzakelijke stap na de succesvolle STEM-campagne voor de technische vakken”, zegt professor Alex Housen, expert Meertaligheid aan de VU Brussel en woordvoerder van de universitaire taalprofessoren.

Daarnaast vragen de taalprofessoren ook dringend “middelen om meer systematisch te kunnen inzetten op kwalitatieve en onderzoeksgebaseerde nascholing van leerkrachten”. Het gaat dan overigens niet alleen om taalleraren, maar ook andere vakleraren die in het CLILL (content and language integrated learning) of immersieonderwijs lesgeven.

Waarom gaat het initiatief van vandaag alleen uit van vier Vlaamse universiteiten en vormen ze geen front met de Vlaamse hogescholen, waar toch ook taalcursussen en lerarenopleidingen worden georganiseerd? “We willen zeker ook onze hogescholen hierbij te betrekken”, zegt professor Housen. “Maar het was al een heksentoer om de universiteiten op zo korte termijn op één lijn te krijgen met onze eisen. En die eisen wilden we nog voor de verkiezingen lanceren. De hogescholen zullen in een volgende fase zeker uitgenodigd worden om aan te sluiten.”