9 oktober - De Schrijfwijzen

Op vrijdag 9 oktober kunnen taalliefhebbers in meer dan 75 bibliotheken terecht voor de tweede editie van ‘De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden’. Spelplezier staat voorop, meldt de organisator vzw Creatief Schrijven.

De deelnemers krijgen op 9 oktober een dictee, een multiplechoiceronde en een spellingbee voorgeschoteld. “Een triatlon voor taalliefhebbers met hier en daar een valkuil”, zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven. “Het is een dictee voor iedereen die graag speelt met letters. Je hoeft geen spellingcrack te zijn, het wemelt niet van de moeilijke woorden. Het laat je creatief aan de slag gaan met taal.”

De dicteetekst is geschreven door Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek. Hij won de schrijfwedstrijd van de vzw Creatief Schrijven. Bekende stemmen zullen de tekst in de bibliotheken dicteren: Otto-Jan Ham leest voor in Halle, Hajo Beeckman in Merelbeke.

Het wordt een uitdaging om het dictee coronaveilig te laten verlopen. Het aantal plaatsen per bibliotheek ligt daarom lager dan vorig jaar. Op die manier kan een veilige afstand tussen de deelnemers gegarandeerd worden. Sommige bibliotheken nemen nu al het zekere voor het onzekere en organiseren een onlinevariant voor bewoners uit de regio. Zo zal de bibliotheek in Roeselare het dictee online via Zoom organiseren. Wegens COVID-19 is er dit jaar geen grote finale van De Schrijfwijzen.

Op deschrijfwijzen.be vindt u de deelnemende bibliotheken. Een plaats reserveren voor het dictee kan via de website of rechtstreeks bij de deelnemende bibliotheken.

 

Zin om te oefenen? Ruud Hendrickx dicteert de winnende tekst van de eerste editie.