16 september - Groot Dicté der Nederlandsche Taal

"Huis van Oombergen, Gent" by Erf-goed.be is licensed with CC BY-NC-SA 2.0. To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

In het kader van het Matthias de Vriesjaar organiseert het INT op woensdag 16 september 2020 het ‘Groot Dicté der Nederlandsche Taal’. Daarbij zullen niet de regels van het huidige Groene Boekje gevolgd worden, maar de regels van de spelling-De Vries en Te Winkel. Die spelling werd in 1863 speciaal voor het schrijven van het ‘Woordenboek der Nederlandsche Taal’ ontworpen en zou kort daarna in Nederland en Vlaanderen ook als de officiële spelling gaan gelden.

De tekst van het Dicté is geschreven door Kristien Hemmerechts en zij zal hem ook zelf voorlezen.

foto

Het Dicté vindt plaats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren in Gent, maar vanwege beperkte ruimte in de zaal (maximaal 25 deelnemers) kunt u ook online deelnemen en het evenement volgen via een livestream. Deelname is gratis, inschrijven (voor zowel op locatie als online) is wel verplicht.

Op de website neerlandistiek.nl staan 19 oefenvragen met antwoorden en een toelichting. Samen met het tijdschrift Quest heeft het INT een vereenvoudigde versie van de test gemaakt. De regels voor de spelling zijn ook te vinden in de eerste Woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche Taal uit 1866 (pp. xxiv-l).

Algemene tip: voor De Vries en Te Winkel was de Regel der Beschaafde Uitspraak het belangrijkst: “Geef door letterteekens al de bestanddeelen op, die in een woord gehoord worden, wanneer het door beschaafde lieden zuiver uitgesproken wordt; en kies in gevallen, waarin de juiste uitspraak niet voorgesteld kan worden, het naast bijkomende letterteeken.”