Nieuws

De prijs is een erkenning voor Vlaamse mediafiguren, politici of verenigingen die zich inspannen voor een helder en eenvoudig taalgebruik.

Ruud Hendrickx stopt als taalraadsman en wordt vanaf januari 2022 adviseur programma-ethiek bij VRT. Geertje Slangen wordt de nieuwe taalraadsvrouw.

Verschillende politici zijn niet te spreken over de toevoeging en willen dat de Académie française zich over de zaak uitspreekt.

Woensdag 17 november hebben we onze 12e taaldag gehouden. U kunt hem zien op VRT NU en in onze Facebookgroep.

De trans-Euraziatische talen vormen wel degelijk een talengroep met een gemeenschappelijke voorouder.

De VRT wil heel Vlaanderen aan het (voor)lezen krijgen en nodigt daarom iedereen uit om lid te worden van ‘De voorleesclub’.

Zet een Vlaming tussen Nederlanders en hij begint Hollands te praten. Omgekeerd is dat veel minder het geval. Dat blijkt uit onderzoek van professor Marc Swerts.

Op 22 maart 2022 verschijnt de zestiende editie van de Dikke Van Dale, 150 jaar nadat het woordenboek voor het eerst onder de naam ‘Van Dale’ verscheen.

Hij bleef foutloos en kroont zich zo tot ‘De Schrijfwijze 2021’.

Het aantal nieuwe inschrijvingen in taalrichtingen is ook dit academiejaar gedaald aan de UGent. Vooral Nederlands en Frans verliezen aan populariteit.