Nieuws

Dat mag je óók (al niet meer) zeggen - Een boek over inclusief taalgebruik

In Dat mag je óók (al niet meer) zeggen vertelt taalkundige Vivien Waszink wat er allemaal gebeurt op het gebied van schurende taal, genderinclusief woordgebruik en het weergeven van diversiteit.

De Oh my god’s, BFF’s en WTF’s zijn tegenwoordig dagelijkste kost. Melissa Schuring (KU Leuven) onderzoekt, samen met promotor Eline Zenner, vanaf wanneer Vlaamse kinderen Engelse woorden produceren en waarom ze dat doen.

Tijs Vanneste blaast nieuw leven in zijn leerkrachtencarrière in Meneer Vanneste. Pedagoog Johan De Wilde schreef een opiniestuk: “Let op je taal, meneer Vanneste".

Boekbespreking

De speechschrijver - De kunst en kunde van een goede toespraak
Renée Broekmeulen

Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.

Twee of meer talen kennen, verbetert de hersenfunctie en vertraagt de veroudering van de hersenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski weet hoe hij iedereen aan zijn lippen kan laten hangen. Politiek speechschrijver Vincent Stuer analyseert de toespraken.

Wat is afasie, de taalstoornis die acteur Bruce Willis tot zijn afscheid dwingt?

“Omdat het de Nederlandse naam van de hoofdstad is”, zegt expert Oost-Europa bij VRT NWS Jan Balliauw.

Vandaag is het 22 februari 2022 of 22-02-2022, een palindroomdag. Dat betekent dat de datum dezelfde blijft, ook als je die achterstevoren leest.