Nieuws

Zeven talen leren in zeven dagen? Gaston Dorren belooft het in zijn boek 'Zeven talen in zeven dagen'. Miet Ooms ging de uitdaging aan.

Op 1 oktober werd voor de vierde keer de Taalboekenprijs uitgereikt in de uitzending van De Taalstaat door juryvoorzitter Ton den Boon. De drie initiatiefnemers – het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw – willen met deze prijs de aandacht voor het goede taalboek bevorderen. Goed betekent in dit geval ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.

In de 16e eeuw stelde de humanist Johannes Goropius Becanus dat het Antwerps rechtstreeks afstamde van de oertaal van de mensheid. Ook de wetenschapper Simon Stevin meende dat Adam en Eva een soort oer-Nederlands hadden gesproken.

Dat mag je óók (al niet meer) zeggen - Een boek over inclusief taalgebruik

In Dat mag je óók (al niet meer) zeggen vertelt taalkundige Vivien Waszink wat er allemaal gebeurt op het gebied van schurende taal, genderinclusief woordgebruik en het weergeven van diversiteit.

De Oh my god’s, BFF’s en WTF’s zijn tegenwoordig dagelijkste kost. Melissa Schuring (KU Leuven) onderzoekt, samen met promotor Eline Zenner, vanaf wanneer Vlaamse kinderen Engelse woorden produceren en waarom ze dat doen.

Tijs Vanneste blaast nieuw leven in zijn leerkrachtencarrière in Meneer Vanneste. Pedagoog Johan De Wilde schreef een opiniestuk: “Let op je taal, meneer Vanneste".

Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.

Twee of meer talen kennen, verbetert de hersenfunctie en vertraagt de veroudering van de hersenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski weet hoe hij iedereen aan zijn lippen kan laten hangen. Politiek speechschrijver Vincent Stuer analyseert de toespraken.

Wat is afasie, de taalstoornis die acteur Bruce Willis tot zijn afscheid dwingt?