Rentmeesterschap. Say whut ...?

Ann De Craemer
Felix De Clerck

Nee, het was geen gemakkelijk weekje voor de jonge CD&V’er Felix De Clerck. Hij had het nochtans zo goed bedoeld met deze tweet die hij de wereld instuurde: “Veerkracht moeten we tonen. Ik blijf overtuigd dat we met personalisme en rentmeesterschap in een hedendaags jasje antwoorden kunnen bieden op de vragen van vandaag en morgen. Rug rechten nu en keihard werken.”

Nu gebeurt het niet vaak dat de gemiddelde twitteraar een woordenboek moet raadplegen, maar deze keer was het van dattum. Felix’ vader Stefaan blonk als politicus al uit in wollig taalgebruik, maar zoonlief deed met zijn tweet wel heel erg zijn best om hem te overtreffen. Nochtans zijn het net de woorden ‘personalisme’ en ‘rentmeesterschap’ die volgens De Clerck perfect samenvatten waar zijn zwalpende partij CD&V voor staat. Tragisch hoe politici nog altijd niet lijken te beseffen dat je niet met vage maar met concrete taal mensen weet te bereiken en te overtuigen. Heerlijk helder, anyone?

Ik was met vakantie toen personalisme en rentmeesterschap mijn trommelvliezen treiterden, maar met mijn ogen dicht bevond ik me terstond weer in Vlaanderen en brandde zich de volgende scène op mijn netvliezen:

Felix De Clerck, Hilde Crevits en Wouter Beke kuieren door een straat in la Flandre profonde, vol moed om hun traditionele kiespubliek weer voor zich te winnen. Met de gloednieuwe woorden die de duurbetaalde marketeer van de partij uit zijn mouw heeft geschud moet dat toch lukken?  

Het is Wouter die bij het eerste huis aanbelt. Bemoedigend kijken Hilde en Felix hem aan. Een deur zwaait open. Een vrouw van middelbare leeftijd kijkt naar de folder die Wouter Beke haar overhandigt. Ze deinst wat achteruit. “Dag, mevrouw”, zegt Felix. “Wij willen het graag hebben over het rentmeesterschap en het personalisme waar wij voor staan.” In de achtergrond verschijnt een nieuwsgierige echtgenoot.

- Wie is ’t, Marie José?
- Gelijk ik gedacht had, hé, weer die getuigen van Jehova.

De deur wordt dichtgegooid. Felix, Hilde en Wouter kijken elkaar verdwaasd aan.

De weg vooruit
© BelgaImage

Alle gekheid, etc.: het is verbazingwekkend dat een partij als CD&V, geconfronteerd met zwaar politiek noodweer, vage en zelfs onbegrijpelijke termen lanceert om de kiezer te zeggen waar ze nu eigenlijk voor staat. Felix De Clerck snapte in De zevende dag nog steeds niet goed wat het probleem was, maar dat deed Miet Smet wel: die waarschuwde dat ze echt met andere termen op de proppen moeten komen, want zelfs zij begreep die woorden niet.

Ja maar, riposteerde De Clerck, die ze wél wil blijven gebruiken, je kunt die woorden gewoon uitleggen! Hij deed meteen een poging met rentmeesterschap: “We geven de wereld door aan volgende generaties, in betere of zelfde staat.” En personalisme dan? “We zorgen voor elkaar en iedereen is vrij om zichzelf te ontplooien maar binnen een gemeenschap, in relatie met elkaar.”

Allemaal goed en wel, maar toch maar luisteren naar Miet Smet en een nieuw woord zoeken. Best geen voorbeeld nemen aan Koen Geens, want die gebruikte eerder in de uitzending de gruwelijke term ‘sense of urgency’, die nog minder mensen begrijpen.

Laat mij een poging doen, en daarbij moet je soms gewoon meer dan één duur woord gebruiken om je visie over te brengen. Rentmeesterschap, dat staat toch simpelweg voor ‘toekomstgericht handelen’, en personalisme voor ‘wij stellen de mens als gemeenschapswezen centraal’. Mijn alternatieven nemen wat meer plaats in op de debatfiches, maar de kiezer zal u op zijn minst begrijpen.

 

Ann De Craemer is vaste columniste van vrttaal.net. Meer van haar staat op anndecraemer.be.