Pieshaar

Benedikte Van Eeghem

Ik beken: ik ben een veertiger die geregeld kampt met een ‘bad hair day’. Het zijn de dagen waarop ik ’s ochtends in de spiegel kijk en me afvraag waarom mijn ‘haar’ en ‘snit’ elkaar zo vreselijk haten. Na een kort gevecht met de borstel hebben de stugge lokken iets meer présence, maar de cover van Vogue zal ik er nooit mee halen. In onze gouw zegt men: ge hebt ‘pieshaar’. Pieshaar is recht, dun en moeilijk in vorm te krijgen.

Rewind naar 1993. Toen was ik jong (hoera!) en ietwat onbezorgder dan nu. Maar het pieshaar was al een feit. Zoals elke puber ergerde ik me aan mijn manke uiterlijk en te veel pukkels in het gelaat. Tonnen haarlak leverden dan wel een indrukwekkende kuif op, maar de rest van het kapsel leek meestal nergens naar. Het was toen dat ik besliste om mijn haar te permanenten.

Ik hoor u al lachen. Een permanent: waar háált ze het? Antwoord: bij dat verdomde ‘pieshaar’, natuurlijk. Ik wou ervan af, liet het lang genoeg groeien en er aansluitend weelderige krullen in leggen. Helaas is dat een ritueel waar een mens uren door verliest op de kappersstoel. Waar agressieve producten en stank bij komen kijken. Waarbij je je hoofdhuid voelt schreeuwen en krimpen van ellende. Maar na dat lijden waren de krullen een feit en was ik iets knapper. Dacht ik.

Om budgettaire redenen en wegens gebrek aan geduld (een genetisch gegeven) heb ik die ‘permanente’ gril maar twee keer herhaald. Ik koesterde het resultaat, maar de weg ernaartoe was slopend, stinkend en te omslachtig. Sindsdien loop ik alweer decennia met dat banale pieshaar rond.

Het mag dan ook niet verbazen dat ik in de lach schoot toen ik in mijn heimat onlangs een opvallend opschrift aan een kapperszaak opmerkte. De vitrine vermeldde ‘digitale permanent’. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ware het niet dat de zaak door de lockdown nog gesloten was, dan had ik meteen meer inlichtingen gevraagd. Gecheckt of ze die krullen nu met wifi leggen in plaats van met chemicaliën? Of het droogproces met 4G wordt gecoverd? Hoe snel dat gaat eigenlijk? Blijven de puntjes van elke lok dan via USB verbonden? En welke provider biedt de beste voorwaarden?

Conclusie: de toekomst is digitaal, een permanent is dat nu ook. Maar het kapsalon was dicht, dat zei ik al. Ik heb dus geen vragen gesteld. Ben doorgefietst. Stelde bij thuiskomst vast dat mijn ‘pieshaar’ nog steeds een feit is. Misschien smeer ik er straks stiekem wat gigabytes, paswoorden en cookies op om het volume digitaal op te pompen. Wedden dat u bij het zien van het resultaat krult van het lachen?

de jonge Benedikte
foto: privé-archief (BVE) - hergebruik irrelevant en geheel op eigen risico