#nodewuppe

Benedikte Van Eeghem

Ik geef het u op een blaadje: aan het eind van 2019 krijgen we in de jaaroverzichten hitte, hitte en nog eens hitte geserveerd. Puffende mensen, zweterige lijven en kermende regenwormen op elke hoek van de straat. Allemaal omdat België voor het eerst sinds de officiële metingen kreunde onder meer dan 40 graden.

Wat blijkt bovendien? Die 40 is het absolute breekpunt voor een vlotte dienstverlening bij het openbaar vervoer. Bovenleidingen zakken naar beneden, wissels werken niet meer, wagons veranderen van kleur en sporen krullen spontaan in een acht. Waardoor talloze spoorreizigers op hete dagen stranden ‘en cours de route’.

In het schoon West-Vlaams zeggen wij dan: ’t ès no de wuppe. Het is om zeep.

Ter vergelijking: speelgoed van de kermis is doorgaans ‘no de wuppe’ na een halve dag. Het keukentoestel dat u online kocht via een Tasmaanse website is ‘no de wuppe’ nog voor u de stekker insteekt. En tram- en treinverbindingen zijn in België dus ‘no de wuppe’ bij 40 graden.

Bij De Lijn omarmen ze het probleem in elk geval creatief. In de hoogste rangen van de marketingafdeling moet een genie jaren geleden al gedacht hebben: “Schadeclaims van misnoegde reizigers kunnen we missen als kiespijn. We dekken onszelf in tegen oververhitting en maken van ‘de wuppe’ een handelsmerk.”

Een aparte merchandisinglijn met #nodewuppe bleek helaas duur, de gelijknamige app met een eindeloze opsomming van verstoorde of afgelaste ritten ook. De Lijn koos voor het coolste alternatief: een gepimpte bushalte. Wie in de Westhoek vertoeft, kan ze in de omgeving van Poperinge spotten. Dames en heren: welkom bij… De Wuppe!

bushalte De Wuppe
foto: © Alex Vanhee

Zelfs tijdens hittegolven is de dienstverlening er gegarandeerd, omdat bussen nu eenmaal niet op een spoor rijden en zelden wissels gebruiken. Het grote voordeel is dat de naam ook goed klinkt in het Engels. De Britten die de Westhoek dagelijks frequenteren om de herinnering aan de Grote Oorlog levendig te houden, kunnen de halte moeiteloos benoemen:

“Where do you want to go to, sir?”
“To The Wuppe, please!”

In marketingjargon heet zoiets een USP, een Unique Selling Proposition. Die USP heeft De Lijn in de Westhoek alvast geen windeieren gelegd. Wie een enkel ticket ‘no De Wuppe’ koopt, krijgt waar voor zijn geld: een rit langs Vlaamse velden, boerderijen, starende koetjes en ambachtelijke eenvoud.

Het eindpunt is een plek waar de schaduw nooit verder reikt dan het bushokje zelf, waar de tijd wat trager tikt en de wereld bij 40 graden niet ‘no de wuppe’ lijkt te gaan. De hemel in West-Vlaanderen, zeg maar. Wat kan een mens zich meer wensen als het zweet uit elke lichaamsholte druipt?

 

Benedikte Van Eeghem is vaste columniste van vrttaal.net. Meer van haar staat op benevaneeghem.be. De foto's zijn van Alex Vanhee.