Melk is te moeilijk

Benedikte Van Eeghem

Het is zaterdag. Ik zit aan tafel bij een vriendin. We tateren bij een dampende kop koffie, ze vraagt of ik er melk of suiker in wil.

‘Melk, graag’, zeg ik.

Prompt verschijnt er een doos uit een Nederlandse supermarktketen op tafel. Het label vermeldt ‘houdbare halfvolle melk’. De omschrijving werkt als een rode lap op een stier. Mijn brein begint instant te spinnen en te kraken.

Betekent ‘houdbaar’ dat meneer Heijn ook een onhoudbare variant aan klanten slijt?

Bestaat er zoiets als half houdbare melk?

Of een beetje houdbare melk?

Hoe definieer je ‘houdbaar’ nu precies?

Rewind: dat ik dus aan tafel zit bij een vriendin. We keuvelen. We hebben het over het weer, de staat van de wereld en over koetjes en kalfjes. Dieren die melk geven, jawel. Waardoor ik weer over houdbaarheid ga piekeren én over de inhoud van dat tetrapak.

Melk is tegenwoordig veel te moeilijk. Melk is zelfs niet altijd melk meer. De halve bevolking moet het wegens allergieën stellen met equivalenten op basis van soja, amandel of rijst. De positie van de koe was nooit beklagenswaardiger. Je zou op den duur beginnen te twijfelen of de kat zelfs nog bij de melk wordt gezet.

Voor mijn eigen gemoedsrust waag ik me na de babbel met de vriendin nog aan een zoekopdracht op het net. Ik googel ‘melk’, ‘houdbaar’ en ‘Albert Heijn’. Ik wil er alles over weten.

De resultaten vertellen me dat deze supermarktgigant zeven (zeven!) soorten houdbare halfvolle melk verkoopt. Dat er in hetzelfde gamma tien (tien!) soorten verse halfvolle melk bestaan. Dat er daarbovenop zelfs twee lactosevrije halfvolle varianten verkrijgbaar zijn.

Een eenvoudige rekensom brengt me bij 19 soorten halfvolle melk: l’embarras du choix! Als de producten houdbaar zijn, zijn ze niet per definitie vers. En omgekeerd. Met zoveel vergaarde wijsheid in het achterhoofd, raak ik helaas niet verlost van deze prangende dilemma’s:

  • Wat drijft marketeers om van één type melk, 19 varianten te verkopen? (geen idee)
  • Wat doet dat met het zelfvertrouwen van consument en koe? (weinig goeds)
  • En wordt de wereld beter van een tetrapak dat zegt dat de inhoud houdbaar is, terwijl iedereen dat al weet? (de kans is klein)

Vanaf dat moment weiger ik nog over het dossier na te denken.

Ik ben van mijn melk.

De toestand wordt onhoudbaar.

En de koe in de wei?

Die graast verder, in nietsvermoedende eenvoud.

Gelukkig maar.

koe