In De Rust

Benedikte Van Eeghem

U zult maar kleurenblind zijn en deze zomer met acute reisplannen kampen. De kleurcodering van bepaalde landen heeft de minder goed ziende bevolking een hak gezet. Rood en groen onderscheiden bij het bepalen van een bestemming is essentiëler dan ooit. Maar wie kleurenblind is … enfin, u snapt vast waar ik heen wil.

Het is overigens altijd een opgave om zorgeloos te reizen, ongeacht het seizoen. Want waarheen gaat de trip? Kiezen we de bergen of riskeren we de zee? Wordt het een luie of actieve vakantie? All-in of toch maar een gewone B&B? En durven we ter plekke een lunch scoren in een keet die – honderden aanbevelingen ten spijt – toch ook die ene negatieve recensie kreeg?

Reizen is lijden en anno 2020 heeft de mensheid er nog een missie bij gekregen. Alles moet coronaproof zijn. Dat noopt tot creativiteit. Ik heb alvast onvergetelijke ervaringen op weinig bezochte bestemmingen opgedaan, in alle eenvoud, zonder kopzorgen over distancing of mondmaskers.

Voor u geselecteerd en door Bene warm aanbevolen:

Waterwakije: kleine enclave in West-Europa waar u met de voeten in het water dobbert, boek in de hand, cocktail op een bijzettafeltje. Waterwakije is charmant, vertrouwd en heet in de volksmond ‘uw terras, met een emmer water’. Zet er uw voeten in, pluk het boek voor de gelegenheid uit de openbare of uw eigen bibliotheek. In Waterwakije mag u ruziënde kinderen ook negeren. Een aanrader voor alle mensen die al maanden dromen van een low-profile-weekje ontspanning zonder inpakstress.

IJsland: hotspot en zusterstaat van Waterwakije. Waar airco’s overbodig zijn. Waar verkoeling de norm is en u aan de lopende band Calippo’s, Cornetto’s en aanverwanten kunt scoren (of de kroost of eega er op bevel om stuurt). IJsland wordt in de volksmond wel eens denigrerend ‘diepvriezer’ genoemd, maar zodra u met deze frisse en dartele oase vertrouwd bent, wilt u er nooit meer weg.

Luiwezië: eveneens in de nabijheid van voornoemde bestemmingen. Luiwezië is niks meer (of minder) dan uw woonkamer of slaapkamer. Laat u aldaar voluit vallen op de sofa of het bed, na een deugddoende wandeling van Waterwakije naar IJsland. Sluit de ogen. Bedenk: reizen doen we vooral in het hoofd. Laat vervolgens alles los, en u zult nooit meer ‘naar huis’ willen.

In De Rust: de absolute onontbeerlijke uitsmijter in deze lijst. In De Rust is een onooglijke stip op de Vlaamse landkaart. U kunt er rustig (haha!) tot uzelf komen. Er rijden zelfs drie bussen naartoe. Wanneer u In De Rust afstapt, bent u de jachtigheid van het aardse bestaan meteen vergeten. De glooiende velden, het blauwe zwerk en het troostende niets omarmen u zonder kleurcodes. Zonder vouchers. Zonder wachtrijen of gedoe.

Ik verblijf deze zomer In De Rust, voor minstens vier dagen. De reis is geboekt, het genoegen lonkt. Het grote voordeel is bovendien dasse ze in de streke West-Vlams klapp’n. Ejje hoeste voo mee te kommen?

 

bushalte In De Rust
foto: Johan Depaepe