Boosters en aubergines

Benedikte Van Eeghem

(OPGELET: deze column bevat suggestieve woordspelingen. De auteur is niet verantwoordelijk voor de gedachtegangen die ze bij de lezer teweegbrengen.)

Ik beken: ik heb een zwak voor taalblunders. Het Nederlands is en blijft uiteraard een ernstige zaak, maar een knipoog nu en dan maakt onze taal wel tot een bijzonder geestig fenomeen.

Denk maar aan de verwarring die sommige autocorrecties van een smartphone veroorzaken. Mijn toestel – merk: aangevreten stuk fruit op de rugzijde – heeft de gewoonte om van ‘groetjes’, het woord ‘frietjes’ te maken. Onbedoeld verstuurde ik onlangs de zoveelste ‘tot gauw, veel frietjes!’ naar een vriendin. Die reageerde prompt met ???? en wat smileys erachteraan. Ze zag die frietjes vast zitten, maar zal niet gesnapt hebben wat ze bij mijn afscheidsgroet kwamen doen.

Minder onschuldig wordt het wanneer ik een ‘o’ intik waar een ‘i’ hoort te staan. Toen dochterlief recent polste via WhatsApp waarom ik rond 18 uur niet thuis was, antwoordde ik per abuis: ‘Zit bij de buurvrouw, ik blijf nog even hoer.’ Er kwam geen antwoord. Vermoedelijk door algehele verbijstering, niet omdat mijn kroost quasi nooit op berichten reageert.

Met dezelfde vaart gaat het ook wel eens verkeerd op de redactie van de meest gerenommeerde kranten. Zo pakte De Standaard vorige week uit met vaccinatiecijfers van de boosterprik. Het wantrouwen bij de burger over die derde vaccinatieronde blijkt behoorlijk groot en daar had de krant een paginabreed artikel aan gewijd.

De journalist in kwestie was danig onder de indruk van de publieke scepsis, dat hij even zijn focus verloor en schreef over de terughoudendheid voor de … boosterpik. Prik zonder -r, jawel. Zo stuur je het pandemiedebat natuurlijk een heel andere richting uit.

De succulente tikfout deed mijn lichtjes verdorven brein compleet op hol slaan en ik stuurde de misser door naar vrienden en collega’s. Het leidde tot geanimeerde gesprekken over de nevenwerkingen van allerhande boosters, over de ‘pikorde’ en waarom ik het zonde vind dat ik die booster nog niet heb zien passeren. Talloze smileys en aubergine-emoticons overspoelden prompt mijn scherm. Feest!

De rest van de details bespaar ik u, beste lezer, want deze column dient nog steeds het algemeen nut en wordt ook door minderjarigen gelezen. Wie graag dieper op het verhaal ingaat, kan me alsnog contacteren via de geijkte kanalen of de nieuwe VRT-taaladviseur. Ik dank De Standaard intussen uit het diepst van mijn hart om me zo te doen lachen.

boosterpik

En omdat het zo hoort, drop ik u richting 2022 nog graag deze wensen:

Het hele jaar door:

Kippen die pikken
verplegers die prikken
een zegel om aan te likken

Een hoofd om te knikken

Een bal om te mikken

Een mouw om te stikken

’t Lot om u naar te schikken

De rest om te wegen en wikken

Nu tezamen, in koor:

Een glas vol champagne

Een kraakverse oester
en als ultieme franje
een gigantische booster

Wat zon en geluk
in twee-nul-twee-twee

Laat je de stress achterwege?
Dan valt de rest ook wel mee!